© Scholengemeenschap Harlindis en Relindis

Leerlingen bestuderen skeletbouw

Voor de leerlingen van HCP (hout – constructie en planningstechnieken) stond een leeruitstap op het programma om nader kennis te maken met woningbouw op basis van een houten skelet.

Scholengemeenschap Harlindis en Relindis

Na de verwelkoming brachten de leerlingen een bezoek aan het bedrijf DUPAC, waar houtskeletwoningen worden gemaakt. Het is een zeer modern bedrijf waar de HSB-wanden geassembleerd worden door CNC gestuurde machines. De zaakvoerder verzorgde de rondleiding en gaf de leerlingen de kans om de werking van de machines in detail te bekijken.

Op een eerste werf was men volop bezig met het plaatsen van de wanden en daken. Zaakvoerder Bokken legde uit waarom zijn bedrijf het balloontype boven het platformtype verkiest. Veel aandacht gaat naar het luchtdicht bouwen en een nauwkeurige uitwerking van alle knooppunten in een woning. In de namiddag volgden twee andere werven. Op de tweede werf zagen de leerlingen hoe alle leidingen voor elektriciteit, sanitair en verwarming worden geplaatst. Ook hier werd het belang van de leidingspouw aan de buitenmuur benadrukt. Op een derde werf tenslotte was men bezig was met de binnenafwerking van het gebouw. Tijdens dit bezoek zagen de leerlingen de vier belangrijke stappen (productie, ruwbouw, plaatsingstechnieken en afwerking) in het verloop van de opbouw van een houtskeletwoning.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio