KV Kortrijk-Anderlecht

Anderlecht nipt de betere na knotsgekke match in Kortrijk

Print
Anderlecht nipt de betere na knotsgekke match in Kortrijk

Foto: PHN

In een knotsgekke wedstrijd met een karrenvracht kansen aan beide kanten heeft Anderlecht Kortrijk met 2-3 geklopt. Daarvoor moet het de verguisde Mitrovic en Kljestan bedanken en wist het zelfs even komaf te maken met zijn penaltysyndroom. Kortrijk had misschien wel meer verdiend, maar stuitte keer op keer op een goede doelman Roef bij Anderlecht.

Anderlecht moest het bij KV Kortrijk zonder de geblesseerde Youri Tielemans en Anthony Vanden Borre doen, terwijl doelman Silvio Proto na de geboorte van zijn derde kind te vermoeid bleek om in doel te staan. Vervangers waren Sacha Kljestan, Maxime Colin en Davy Roef. Kortrijk moest het zonder zijn topschutter Ivan Santini doen.

De twee maakten er een bitsige match van met tal van discutabele fases. Of beter: een aantal verkeerde inschattingen van ref Erik Lambrechts. Eerst zag hij door de vingers hoe Kortrijk-doelman Darren Keet schandalig natrapte op Aleksandar Mitrovic nadat die laatste onnodig was doorgegaan, daarna hield hij ook voor Andy Najar een overduidelijke tweede gele kaart op zak. In de tussentijd had Chancel Mbemba het duel met een zware vliegende tackle nog wat meer in brand gestoken.

Gelukkig voor ref Lambrechts was er één beslissende fase totaal niet voor interpretatie vatbaar: thuisverdediger Tambe schoffelde Frank Acheampong domweg onderuit terwijl de bal al kilometers verder was, Steven Defour wist zowaar te scoren voor Anderlecht vanop het penaltypunt.

1-1 om onduidelijke redenen afgekeurd

Maar op een zwaar veld ging er eigenlijk het meeste dreiging uit van een enthousiast spelend KV Kortrijk. Dat verdiende de gelijkmaker, maar Marusic miste helemaal alleen voor Roef koelbloedigheid en joeg de bal hoog de tribunes in. Op het halfuur leek de 1-1 er dan toch te komen, na een hilarische scrimmage voor doel. Na een hoekschop bleef de bal net voor de lijn van het Anderlecht-doel steken, waarop een trosje Anderlecht- en Kortrijk-spelers over elkaar tuimelde in een gevecht om de bal. Die belandde uiteindelijk bij Tomasevic, die de bal hoog in doel knalde, maar werd om onduidelijke reden afgekeurd door ref Lambrechts.

Ook na rust hetzelfde spelbeeld: het tempo bleef striemend hoog door het voortdurende aanvalsspel van Kortrijk en de daaropvolgende snelle counters van Anderlecht. Eerst miste Defour op enkele centimeters zijn tweede, een minuutje later schudde Roef twee geweldige saves uit zijn mouwen in een heet standje voor het Brusselse doel.

Mitrovic neemt revanche met goaltje

Maar Anderlecht maakte in het Guldensporenstadion helemaal komaf met zijn demonen. Nadat het eerst al op penalty scoorde, lukte daarna uitgerekend de geplaagde Mitrovic de 0-2. Hij draaide knap weg van zijn mannetje na een slim passje van Cyriac en verdubbelde de voorsprong van Anderlecht.

Een tiental minuten later zat Kortrijk echter weer helemaal in de match: Teddy Chevalier lobte Roef, Club-huurling Tuur Dierckx liep de bal over de doellijn. Plots was het hek helemaa van de dam. Nauwelijks twee minuten later plaatste Chevalier een bal van net buiten de zestien pal op de kruising, en nog eens vijf minuten later mocht alweer Dierckx vanuit een scherpe hoek alleen op Roef af. Maar de jonge doelman hield Anderlecht alweer recht.

Zinderende slotfase

In het slot mocht gouwe ouwe Sacha Kljestan er na een slimme assist van Dennis Praet nog 1-3 van maken met een subtiel lobballetje. De wedstrijd leek gespeeld en in de laatste minuten moest Keet warempel nog alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Kortrijk niet meer tegen een blamage aanliep op pogingen van Mitrovic en Praet.

De wedstrijd had zijn laatste gekke kronkel echter nog niet gehad: Roef botste in blessuretijd na een onschuldige voorzet met de bal op ploegmaat Colin, waardoor de bal voor de voeten van Pavlovic belandde. Voor een leeg doel kon die niet meer missen en bracht hij Kortrijk op 2-3. De Kortrijkzanen trokken nog met man en macht naar voren en Brecht Capon kwam in de 93ste minuut een teen te kort om de gelijkmaker binnen te tikken.

Anderlecht loopt door de zege weer drie punten uit op eerste achtervolger Gent, dat met 4-1 de maat nam van Waasland-Beveren. Kortrijk mist dé kans om zich bij de eerste zes te knokken, maar bood zijn fans wel een geweldige voetbalavond.

Opmerkelijk:

Trainers Besnik Hasi en Yves Vanderhaeghe werden nog voor de aftrap gekiekt in een innige omhelzing. De twee kennen elkaar natuurlijk van hun verleden bij Anderlecht.

Belangrijkste fases:

7’ Een hoekschop voor Kortrijk waait over iedereen en Chevalier is te verrast om de bal naar beneden te koppen.

10’ GOAL! Tambe met een domme tackle op Acheampong in de eigen zestien. Terechte strafschop voor Anderlecht. Steven Defour zet zich achter de bal en mikt de bal mooi in de hoek. 0-1.

11’ Chevalier wordt vrijgespeeld en schiet meteen. Zijn schot gaat voorlangs.

13’ Van Eenoo kapt Kljestan uit en snijdt naar binnen. Hij haalt uit met links maar zijn schot zeilt naast.

19’ Goede pass van Kljestan, Mitrovic kan er net niet bij en Keet is eerst op de bal. Mitrovic glijdt door op Keet die zich revancheert. De kaarten blijven echter op zak. Hier ontsnapt Keet aan rood.

24’ Een hoekschop voor Kortrijk belandt in de voeten van De Mets, die hard uithaalt. De bal gaat net over.

27’ Van Eenoo met een prachtige steekpass naar Marusic, die goed naar binnen loopt. Alleen voor Roef krijgt hij de bal niet helemaal onder controle en trapt hoog over.

32’ Na een hoekschop van Kortrijk trapt Van Eenoo op doel. Praet blokt het schot en de bal blijft voor het doel hangen. Enkele spelers vallen op elkaar in het geharrewar. De bal komt uiteindelijk vrij en Chevalier trapt binnen, maar er is al gefloten. Het is onduidelijk waarom.

42’ Matton dropt een vrije trap in de zestien. Poulain komt een schoenmaat te kort om de bal te raken.

48’ Najar springt tegen Mulemo op zonder naar de bal te kijken maar komt er zonder kaart vanaf. Hier ontsnapt de Hondurees aan rood.

49’ Anderlecht herovert de bal en countert met Defour. Die wordt niet aangevallen en trapt. Het schot gaat net naast.

51’ Kortrijk combineert zich knap door de Anderlecht-defensie. Via Mulemo en Chevalier komt de bal bij Matton, die alleen voor Roef staat. De goalie heeft een goede redding in huis en staat ook paraat op de rebound van Chevalier. Kortrijk verdient een treffer.

60’ GOAL! Tegen de gang van het spel in scoort Anderlecht. Mitrovic kopt een lange bal door naar Cyriac, die op de verdedigers afgaat. Hij houdt twee man aan de praat en speelt de bal heerlijk mooi tussendoor naar Mitrovic. Die draait weg van Tambe en trapt de 0-2 binnen.

64’ Suarez wordt de hoek ingespeeld door Acheampong. Hij zet goed voor en Conte kan vrij inkoppen, maar besluit naast.

67’ Praet laat de bal door de benen lopen en heeft heel veel ruimte op rechts. Hij legt af voor Mitrovic maar die laat de bal slim doorlopen voor Suarez, die over schiet.

69’ GOAL! De Smet zet Chevalier alleen voor Roef. Hij lobt de Anderlecht goalie, maar de bal lijkt niet binnen te gaan. Gelukkig voor Kortrijk kan invaller Dierckx zijn hoofd er tegen zetten. De verdiende aansluitingstreffer voor Kortrijk.

71’ Mooie actie van De Smet door het centrum. hij legt af voor Chevalier. Diens plaatsbal valt op de lat.

75’ Anderlecht countert goed na balverlies van Poulain. De bal komt bij Conte, die met een hard schot de korte hoek zoekt. Keet heeft een goede parade in huis.

81’ Dierckx kan alleen op Roef af, maar de jonge doelman heeft alweer een goede redding in huis.

83’ Poulain glijdt weg en zijn terugspeelbal naar Keet is wat kort. Mitrovic zit er met een sliding tussen maar de bal gaat naast.

84’ GOAL! Dennis Praet loodst Kljestan door de buitenspelval. De Amerikaan, niet aan een goede wedstrijd bezig, mag alleen op Keet af en verschalkt de doelman met een stifter.Anderlecht lijkt de overwinning beet te hebben.

86’ Bijna is Mitrovic daar met de 1-4, maar Keet redt zijn schot.

88’ Suarez met een technisch hoogstandje. Hij stuurt vervolgens Praet weg met een mooie pass. Die heeft te veel tijd nodig om te beslissen en loopt met de bal in de handen van Keet.

90+1’ GOAL! Een misverstand tussen Roef en Colin. De doelman pakt een voorzet maar botst op zijn verdediger. Daardoor lost hij de bal. Pavlovic neemt dit cadeautje aan en trapt de 2-3 binnen.

90+2’ Chevalier met een scherpe voorzet. Capon gelooft er niet helemaal in en komt een te kort voor de gelijkmaker.