‘Russisch leger houdt ongewone manoeuvres boven Europa’

Print
‘Russisch leger houdt ongewone manoeuvres boven Europa’

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg Foto: AFP

De Russische luchtmacht houdt volgens de Navo ongewoon grootschalige manoeuvres in het Europese luchtruim. Sinds dinsdag zijn verschillende langeafstandsbommenwerpers en andere militaire vliegtuigen boven de Noord- en Oostzee geïndentificeerd.

De Russische strijdkrachten hadden bij de ‘ongewone’ manoeuvres geen volledige vluchtplannen meegedeeld, en geen radiocontact gehouden met de burgerluchtvaart, luidt de kritiek van de Navo. Dergelijk gedrag betekent een potentieel risico voor de burgerluchtvaart.

In een reactie stegen onder andere Duitse en Britse gevechtsvliegtuigen op. Er waren ook nog Russische manoeuvres boven de Zwarte Zee, klinkt het.

In de marge van de crisis in Oekraïne heeft ook de Navo haar aanwezigheid in de regio uitgebreid. Daarmee wil de organisatie haar solidariteit tonen met haar oostelijke bondgenoten, die zich na de annexatie van de Krim door Rusland en de gevechtshandelingen van Rusland in Oost-Oekraïne bedreigd voelen.

Vorige week nog was er volgens de Navo een Russisch verkenningsvliegtuig bij Estland het luchtruim van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie binnengedrongen.