Ebola-gezondheidswerkers worden uitgestoten

Print
Ebola-gezondheidswerkers worden uitgestoten

Het verplegend personeel dat de Spaanse verpleegster behandelde Foto: EPA

Het verplegend personeel dat de ebolapatiënten behandelt in een Madrileens ziekenhuis, wordt door vrienden, collega’s en de eigen familie gemeden. Dat zegt de voorzitter van de Spaanse unie van verplegend personeel (CGE), Máximo González Jurado.

Volgens González Jurado wordt het personeel dat in contact komt met de besmette mensen ‘uitgestoten’. Hij deed het verhaal in een conferentie over gezondheidswerkers die in contact komen met ebola. ‘Wij krijgen onthutsende verhalen te horen over ouders die een ebolaverpleger niet op bezoek laten komen.’ Ook in de kleedkamers van het ziekenhuis houden collega’s zeer duidelijk afstand van zij die de zieken behandelen. Het gaat niet om een enkel geval. ‘Bijna allemaal worden of werden ze het slachtoffer van deze uitsluiting.’

Sinds de uitbraak van het virus werden al twee ebola-slachtoffers, beide priesters die in West-Afrika besmet raakten, behandeld in Madrid. Zij overleden allebei. Begin oktober raakte dan een Madrileense verpleegster besmet. Zij was de eerste die in Europa de besmetting opliep, maar overleefde het erg dodelijke virus.