Leerkrachten Sint-Martinusscholen scholen zich bij

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Op maandag 20 oktober konden de leerlingen van de Sint-Martinusscholen van een vrije dag genieten. De personeelsleden van hun kant schoolden zich die dag bij.

Een pedagogische studiedag is een belangrijk moment in de professionalisering van de personeelsleden. De editie van dit schooljaar stond in het teken van herstelgericht werken op school. Werken met klasgroepen is geen sinecure. Het blijft steeds een aftasten hoe de dynamiek van een groep zich ontplooit en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Soms worden afspraken genegeerd of enkele dominante jongeren gaan het waarden- en normenkader van een groep bepalen, wat tot conflicten kan leiden. De preventieve en krachtige methodiek van de proactieve groepscirkels biedt hierbij een geheel nieuwe invalshoek en sterke handvatten.

De studiedag werd geleid door Maria Beerten. Een oud-leerkracht met een jarenlange onderwijservaring aan het Sint-Guido Instituut van Anderlecht, beter bekend als de school van Lukaku. Zij kent dus het klappen van de onderwijszweep. Dat ze een ruime onderwijservaring had, bleek uit de variatie in werkvormen die ze hanteerde om de aandacht van de leerkrachten bij de les te houden. Ze stak onmiddellijk interactief van wal waarbij de groep in tweeën gedeeld werd en aan het werk gezet werd. Een aantal vrijwilligers mocht op het podium de proactieve cirkel ervaren en demonstreren aan de anderen.

De uiteenzetting werd verder gelardeerd met beeldmateriaal, onder meer met een fragment uit een aflevering van de school van Lukaku.
Uit de evaluatieformulieren bleek dat de meeste personeelsleden de aanpak zagen zitten, al waren er nog heel wat vragen over de concrete toepassing. Voor sommigen was de aanpak niet nieuw: zij zagen hun eigen werkwijze bevestigd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio