Stakingsdreiging bij Brussels Airport tijdelijk van de baan

Print
Stakingsdreiging bij Brussels Airport tijdelijk van de baan

Foto: BELGA

Er komt voorlopig geen staking bij de luchthavenuitbater Brussels Airport. Bij het overleg dat daarover woensdag plaatsvond, is er afgesproken om enkele voorlopige maatregelen te nemen. Daarom wordt de stakingsaanzegging tijdelijk ‘on hold’ gezet, zo zeggen de vakbonden ACV en ACLVB.

De sociale onrust bij Brussels Airport was ontstaan na het ontslag van twee medewerkers van de luchthaveninspectie omdat er een indringer op het tarmac was gekomen. De luchthavenuitbater oordeelde dat de twee in de controlekamer verschillende alarmsignalen hadden genegeerd. Maar volgens de vakbonden was het veiligheidssysteem onvoldoende performant en was het ontslag van de twee medewerkers dan ook onaanvaardbaar. Het vakbondsfront eiste meer personeel en dreigde met een staking die ‘bovenop de stakingsaanzegging komt in het kader van het regeerakkoord Michel I’.

Maar door het overleg dat woensdag tussen de directie en de vakbonden plaatsvond, is die stakingsdreiging voorlopig van de baan, zo klinkt het bij de liberale vakbond ACLVB en bij het katholieke ACV. De twee vakbonden benadrukken dat er tijdens de gesprekken vooruitgang werd geboekt.

‘Er is beslist om enkele tijdelijke maatregelen te nemen’, zegt Thierry Vuchelen, vakbondssecretaris van ACLVB. ’Zo komen er voor sommige shiften extra mensen in de controlekamer en wordt er meer opleiding voorzien’, klinkt het. Ook komt er een externe audit over de werkdruk.

‘Er zijn vorderingen gemaakt’, zegt ook Kurt Callaerts van ACV-Transcom. ‘Daarom wordt de stakingsaanzegging tijdelijk bevroren, maar zeker nog niet ingetrokken.’ Volgens Callaerts zullen eventuele acties dan ook ‘zeker voor na de herfstvakantie’ zijn. Vuchelen stelt dat die er zeker niet zullen komen vóór 19 november, wanneer de resultaten van de externe audit besproken worden.

Brussels Airport zelf meldt enkel dat de gesprekken goed zijn verlopen, ’in een positief en constructief klimaat’. Inhoudelijke details werden niet gegeven.