Amerikaanse soldaten in ebolalanden 21 dagen in quarantaine

Print
Amerikaanse soldaten in ebolalanden 21 dagen in quarantaine

Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft beslist om soldaten die terugkeren uit West-Afrika uit voorzorg 21 dagen in quarantaine te plaatsen. Deze soldaten zijn actief in Sierra Leone, Guinee en Liberia om mee te helpen aan de strijd tegen ebola. Het plan van Hagel komt er op aandringen van de Amerikaanse stafchefs, die een soort van “veiligheidssysteem” willen inbouwen, aldus Hagel woensdag. Voor burgerdokters en verpleegsters geldt deze maatregel niet.

Het plan zal na 45 dagen worden geëvalueerd, aldus de woordvoerder van het Pentagon admiraal John Kirby.

Momenteel zijn er 400 Amerikaanse soldaten in West-Afrika actief. Maandag werden teruggekeerde soldaten uit het zwaarst getroffen land Liberia op hun uitvalsbasis in het Noord-Italiaanse Vicenza al in quarantaine geplaatst. Geen enkele soldaat vertoonde symptomen van het dodelijk virus. Volgens een woordvoerster van het leger is de kans op besmetting bij de soldaten gering omdat ze nooit rechtstreeks in contact komen met besmette personen.

President Barack Obama liet eerder al verstaan dat terugkerende artsen in quarantaine plaatsen, andere bereidwillige hulpverleners kan afschrikken om nog naar de West-Afrikaanse landen te gaan.