“Nergens meer om naartoe te gaan bij Allerheiligen”

370 graven verwijderd vlak voor Allerheiligen

Print

Foto: Decosemaker Tine

Neeroeteren

Maaseik - Op het kerkhof van Neeroeteren zijn begin deze maand maar liefst 370 graven verwijderd wegens plaatsgebrek. Felix Billen, een initiatiefnemer van de petitie tegen de opgravingen, kijkt verslagen toe hoe werkmannen nog aan het werken zijn aan de herdenkingszuil. “Mijn moeder kan ik nog bezoeken op Allerheiligen, maar mijn vader niet meer. Dat is moeilijk.”

De strijd is gestreden, de graven zijn weg. Op twee weken tijd zijn maar liefst 370 graven verdwenen. “Zowel mijn vader als mijn grootouders lagen hier”, getuigt Felix. “Mijn moeders graf ligt iets verderop. Doordat we indertijd bij haar wel een concessie hebben genomen, hoeft haar graf niet weg. Ook de kindergraven, die in het eerste voorstel ook op de planning stonden, zijn blijven liggen. Een schrale troost bij een immens verdriet.”
Niet veel later voegt Suzanne Vandewal zich bij ons. Ook haar vader en grootmoeder lagen hier begraven. “Normaal kwam ik rond deze periode hun graven oppoetsen, maar dit gaat nu niet meer. Allerheiligen zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Hoge kosten

Een herdenkingszuil is het enige dat nog overblijft van de 370 graven. De overledenen werden herbegraven, op kosten van de nabestaanden, of in een gezamenlijk graf gelegd. Als de nabestaanden het wensten en ook hiervoor betaalden, werd er een sober naamplaatje geplaats op de zuil. Terwijl Felix weigert om 25 euro te betalen voor een plaatje op de gedenkzuil, heeft Suzanne hiervoor wel gekozen. “De kosten waren te hoog om mijn vader te laten herbegraven. Ik moest namelijk minstens 3.000 euro betalen en alleen kon ik dat niet betalen. Door het naamplaatje te kopen kan ik toch nog ergens terecht met Allerheiligen.”

Kerkhof in mijn tuin

Tijdens ons gesprek vallen mij de andere gedenkzuilen op. “Dit is al de derde opgraving in dit kerkhof”, verklaart Jaak Verheyen. Jaak (Open-VLD) is vanaf het begin een tegenstander geweest van de opgraving. “De graven van mijn grootouders moesten verdwijnen bij de tweede opgraving. Mijn vader is toen hun grafstenen komen ophalen en sindsdien staan ze bij hem in de tuin. Elk jaar op Allerheiligen loopt mijn vader de tuin in en legt chrysanten neer op hun graven. Het lijkt wel een kerkhof nu.”

Bloemenkrans

Om hun dierbaren toch te herdenken op Allerheiligen zal een kleine ceremonie plaatsvinden op het kerkhof van Neeroeteren. “Iedereen kan een bedrag naar keuze gaan afgeven bij bloemenzaak Hypke”, vertelt Felix. “Hiermee wordt een bloemenkrans gekocht die we op 1 november gaan plaatsen op het lege veld. Op deze manier kunnen we onze dierbaren nog een laatste keer eren.”

Meer informatie:
- Facebook-pagina: “Petitie tegen opgravingen kerkhof Neeroeteren”
- www.petities24.com/petitie_tegen_opgravingen_kerkhof_neeroeteren


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio