Hoe autokeuring op half uurtje kan verschillen

Print
Hoe autokeuring op half uurtje kan verschillen

Foto: Dick Demey

Tientallen mensen die bij een eerste autokeuring een rode kaart kregen, maar na enkele minuten hun wagen hebben laten herkeuren, zijn toch door de keuring geraakt. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Klinkt als willekeur, maar dat spreken de autokeuringsbedrijven tegen.

Diepenbekenaar Livin Heyens vertelde in de maandagkrant hoe hij vorige week op de autokeuring in As te horen kreeg dat zijn Audi afgekeurd werd wegens slecht afgestelde lichten. De man stak een sigaretje op en meldde zich een kwartier later opnieuw aan voor een herkeuring. Tot zijn grote verbazing geraakte de wagen plots wel door de keuring. Honderden lezers reageerden via mail of sociale media op het voorval.

“Tientallen reacties lijken veel, maar procentueel gaat het over een extreem kleine foutenmarge. En voor die uitzonderingen is er een technische verklaring”, zegt Pascal Cortens, productverantwoordelijke van keuringsbedrijf Autoveiligheid nv. “Bij de uitstoottest meten we het aantal roetdeeltjes. Het kan zijn dat aangekoekte roet in de uitlaatpijp loskomt tijdens die test en dan krijg je een hogere waarde. Bij die test wordt de motor ook in het maximumtoerental gejaagd, iets wat een normale gebruiker nooit doet tijdens het rijden. Ook wat de lichten betreft, gebeurt het dat je de ene keer wel en de andere keer niet door de keuring geraakt. Maar ik beklemtoon dat het om enkele auto’s gaat, die met de boven- of benedengrens flirten. ”

Lees het volledige artikel vandaag in Het Belang van Limburg.