Van vier jaar cel naar vrijspraak voor brandstichting in villa

Print
Van vier jaar cel naar vrijspraak voor brandstichting in villa

Foto: Tom Palmaers

Zonhoven -

Het hof van beroep in Antwerpen acht het niet bewezen dat Irina P. (41) uit Hasselt en Ferhat S. (32) uit Diepenbeek hun villa in Zonhoven in brand lieten steken in een poging om de brandverzekering op te lichten. In eerste aanleg hadden ze daarvoor nog vier jaar cel gekregen. Het hof sprak hen woensdag vrij.

Op 29 juli 2010 werd brand gesticht in de villa van het paar in de Beemdstraat, terwijl Irina en Ferhat op vakantie waren in Turkije. Het vuur veroorzaakte een zware ontploffing. Ekrem Y. stapte even later met zware brandwonden een naburig tankstation binnen en werd naar het ziekenhuis gevoerd.

Een anonieme getuige verklaarde dat de reis een dekmantel was en dat het paar Ekrem Y. had opgedragen brand te stichten. Irina en Ferhat zouden hem 2.500 euro beloofd hebben en hij mocht ook alle waardevolle spullen uit hun woning hebben. Toen Ekrem verhoord kon worden, bevestigde hij dat hij in hun opdracht had gehandeld.

Het koppel heeft dat altijd ontkend en het hof van beroep oordeelde dat hun schuld niet bewezen was. Ekrem had zijn verklaring later immers ingetrokken en zei dat hij had ingebroken en brand had gesticht om zijn sporen te wissen. Het hof vond voorts dat uit geen enkel objectief bewijs bleek dat voor de brand waardevolle spullen uit het huis waren gehaald.

Het telefonische en financiële onderzoek hadden geen bezwarende elementen opgeleverd en het hof zag ook geen motief, aangezien het huis en de inboedel niet oververzekerd waren. Irina P. en Ferhat S. werden dan ook vrijgesproken. Ekrem Y. had in eerste aanleg een werkstraf gekregen en was niet in beroep gegaan.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio