Fit & Gezond

Waarom ‘spitsuren’ in het lichaam onze levenskwaliteit verbeteren

Print
Waarom ‘spitsuren’ in het lichaam onze levenskwaliteit verbeteren

Foto: Shutterstock

Onze interne klok zorgt ervoor dat ons lichaam twee keer per dag een soort ‘spitsuur’ ervaart. In die periodes verandert de manier waarop onze genen in verschillende weefsels werkzaam zijn en dat betekent veel voor de medische wereld. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek met muizen aan de universiteit van Pennsylvania.

Een team wetenschappers onderzocht de invloed van tijd op de werking van DNA bij muizen.

Elke twee uur bekeken ze staaltjes van twaalf weefsels waaronder dat van de nieren, lever, longen en de aorta. Daaruit blijkt dat 43 procent van de genen, delen van het DNA die betrokken zijn bij het aanmaken van proteïnen, hun activiteit gedurende de dag veranderen.

Verschillende genen hadden verscheidene activiteitspatronen in diverse weefsels. Daardoor denken de vorsers dat wanneer alle soorten weefsels zouden worden bestudeerd, meer dan de helft van de genen dagelijkse schommelingen zouden vertonen. Uit het experiment blijken nog twee zaken: de lever is het meest dynamisch. Maar liefst 3.186 genen vertonen een dagelijks patroon en deze verschuivingen in activiteit gebeuren vooral voor de dageraad en voor de avond valt.

Medische vooruitgang

Deze studieresultaten kunnen een vooruitgang betekenen voor de medische wereld. Deze verschuivingen kunnen dokters immers helpen aantonen op welke momenten bepaalde medicijnen het best worden toegediend. Mensen die last hebben van een te hoge cholesterol, doen er goed aan om hun pillen net voor het slapengaan in te nemen. Dat komt omdat de lever vooral ’s nachts cholesterol aanmaakt.

‘Ik hoop dat we deze informatie, verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, kunnen gebruiken om betere behandelingen te ontwikkelen. Ik denk dat er een reële kans bestaat om de huidige medicatie op een betere manier toe te dienen’, zegt dokter John Hogenesch op de website van BBC News.

Niet te missen