Martijn Maaskant (31) hangt fiets aan de haak

Print
Martijn Maaskant (31) hangt fiets aan de haak

Foto: Photo News

De Nederlander Martijn Maaskant zet op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. Dat maakte hij woensdag bekend.

Maaskant kampt sinds zijn zware valpartij in Parijs-Nice 2011 met fysieke problemen die hem keer op keer in de weg zitten tijdens trainingen en koersen.

‘Sinds mijn val in 2011 heb ik geprobeerd weer op mijn oude niveau te komen. Ik heb er alles aan gedaan en voor gegeven, maar moet toch accepteren dat het me niet meer gaat lukken om terug te komen op het niveau wat ik denk nodig te hebben voor de top’, zegt Maaskant. ‘Dan moet je realistisch zijn en kijken naar wat je nog kan en wil toevoegen aan het wielrennen. Het is een wel overwogen beslissing. Ik heb door alle problemen sinds eind april geen wedstrijd meer gereden, daardoor heb ik goed kunnen nadenken over mijn toekomst en komt het einde van mijn sportieve carrière minder abrupt.’

Maaskant was, als specialist van het voorjaar, geen veelwinnaar. Wel werd de Nederlander in 2008 vierde in Parijs-Roubaix. Een jaar later haalde hij dezelfde ereplaats in de Ronde van Vlaanderen. Hij startte drie keer in de Tour en twee keer in de Vuelta.

Tussen 2008 en 2013 fietste Maaskant voor Garmin. Dit jaar kwam hij uit voor United-HealthCare.

‘Ondanks de blessures en problemen de laatste seizoenen ben ik toch trots op mijn professionele carrière. Ik heb voor grote ploegen gereden en op het hoogste niveau mee gedaan voor de overwinning. En dat in koersen waar ik als ‘kleine jongen’ van droomde.’

Maaskant wil in het wielrennen actief blijven.