Peshmerga-strijders nu op weg naar Kobane

Print
Peshmerga-strijders nu op weg naar Kobane

Koerden in Turkije wanneer een konvooi met Peshmerga-strijders het land binnenkomt. Foto: AFP

Zwaar bewapende Koerdische Peshmerga-strijders zijn woensdag vanuit Irak aangekomen in Turkije. Ze zijn op weg naar de Syrische stad Kobane, waar plaatselijke Koerdische troepen strijden tegen troepen van de Islamitische Staat (IS).

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ook een honderdtal soldaten van het Vrij Syrisch Leger (FSA) vanuit Turkije teruggekeerd naar Syrië om ook de Koerden in Kobane bij te staan, aldus een anonieme Turkse overheidsbron.

De Peshmerga’s wachtten woensdag nog op vervoer om hen naar Kobane te brengen. Het gaat om een eerste contingent, dat zich op een geheime plaats in de stad Suruc, in het zuiden van Turkije, bevindt. Een ander contingent, zwaarbewapend, heeft woensdagochtend de grens tussen Irak en Turkije overgestoken. ‘Die twee contingenten, goed 150 man, zullen samen de grens met Syrië oversteken’, aldus een Turkse bron.

Afzetting Assad

Turkije, dat de afzetting van de Syrische president Bashar al-Assad als enige mogelijke oplossing voor de Syrische crisis ziet, steunt het FSA. De Koerden in Kobane hebben Turkije al meermaals gevraagd een corridor te openen waarlangs Koerden uit Turkije en andere door de Koerden gecontroleerde gebieden in Syrië Kobane binnen zouden kunnen. De Turkse autoriteiten vreesden aanvankelijk de banden die de Syrische Volksbeschermingseenheden hebben met de in Turkije verboden PKK.

Al bijna twee maanden strijden Koerdische Syriërs tegen de jihadi’s van IS voor de controle van de belegerde stad. De jihadi’s hebben nu ruim 60 pct van de stad in handen.

De Verenigde Staten hebben de hulp van de Peshmerga’s al positief onthaald, nadat de Amerikanen eerder al voedsel en wapens dropten om de Syrische Koerden verder te bevoorraden. De door de Amerikanen geleide coalitie bombardeert al enkele weken Kobane.

Door het geweld in en rond Kobane de afgelopen weken zijn ruim 200.000 mensen op de vlucht geslagen.