Fit & Gezond

Daarom zijn lenzen voor Halloween gevaarlijk

Print
Daarom zijn lenzen voor Halloween gevaarlijk

Foto: Shutterstock

Ga jij verkleed naar een Halloweenfeest? Let dan op met pretlenzen die je de ogen van een vampier, zombie, weerwolf of kat geven. Deze kunnen een nefast effect hebben op je zicht. Dat zegt specialist ter zake Patrick van het Contactlens-Centrum in Knokke.

In deze periode vind je ze in bijna elke feestwinkel: goedkope lenzen die je ogen een make-over geven om extra griezelig te zijn op Halloween. Maar heilig zijn ze niet. ‘Deze speciale lenzen bevatten veel kleurstoffen waardoor het hoornvlies minder zuurstof krijgt’, zegt Patrick. ‘Als je ze te lang draagt, kan je oedeem krijgen. Dat is een vochtophoping in het hoornvlies waardoor je troebel begint te zien. Door de lenzen worden bloedvaten aangeboord waar er geen bloedvaten horen te zitten.’

Britse experts waarschuwen dat de lenzen zelfs blindheid kunnen veroorzaken, maar dat vindt Patrick overdreven. ‘Na het dragen van de lenzen kan je door een vochtophoping wazig zien, maar dit is tijdelijk. Een half uur of een uur nadat je de lenzen hebt verwijderd, zou dit probleem moeten verdwenen zijn.’ Maar wat als griezelige lenzen je outfit echt compleet maken? Patrick raadt aan om de lenzen enkel te dragen om een acte de présence te geven en ze na een tweetal uur uit te halen om problemen te voorkomen.

Niet te missen