‘Postergirl IS’ (15): “Ik ben niet zwanger, hier ben ik vrij”

Print
‘Postergirl IS’ (15): “Ik ben niet zwanger, hier ben ik vrij”

Foto: Interpol

Zegt de naam Sabina Selimovic u nog iets? Waarschijnlijk wel als we verklappen dat ze een van de zogezegde “postergirls” van IS was die als tiener naar Syrië is getrokken om er te trouwen met een soldaat van de terreurbeweging. In een interview met Paris Match vertelt de 15-jarige Oostenrijkse dat ze daar gelukkig is en niet zwanger is.

Sabina Selimvovic (15) en Samra Kesinovic (16), Bosnische meisjes die al jarenlang in Oostenrijk wonen, verdwenen in april spoorloos van de ene dag op de andere. Toch kwam al snel uit waar ze naartoe waren. Op foto’s pronkten ze immers fier met grote geweren tussen bewapende mannen. Ze hadden zich bij terreurgroep Islamitische Staat gevoegd om er te strijden. Omdat de twee scholieren uit Wenen aantrekkelijke meisjes zijn, groeiden ze al snel uit tot het uithangbord van de organisatie. IS gebruikt hun foto’s gretig in hun propaganda. De terreurgroep hoopt zo andere jongeren te overtuigen om te komen meevechten.

Maar al gauw doken berichten op dat de twee tieners dood waren, berichten die ze snel zelf ontkenden via een WhatsApp-bericht aan hun vrienden.

Vorige week liet Sabina nogmaals van zich horen in het Franse magazine Paris Match. Daarin vertelt ze meer over haar leven in Syrië. Ze ontkent om te beginnen meteen de geruchten dat ze zwanger is van haar man, een jihadist. “Ik ben te voet, via de Turkse grens, in Syrië geraakt. De eerste twee maanden leefde ik in een huis met mijn vriendin Samra en onze echtgenoten. Nu hebben we elk ons eigen appartement. ... We hebben hier ook veel producten zoals ketchup, Nutella en cornflakes. Ik ben hier vrij. Ik kan mijn religie vrij beleven. In Wenen was dat niet mogelijk.”