“Schaliegaswinning in Nederland doet Limburgse klimaatinspanningen teniet”

Print

De Nederlandse regering heeft 2.464 bezwaren ontvangen tijdens het openbaar onderzoek naar de winning van schaliegas. Ook vanuit Vlaanderen kwamen tal van reacties. Sp.a-Limburg roept de Limburgse grensgemeenten op waakzaam te blijven.

De Nederlandse regering startte dit voorjaar een milieuonderzoek naar schaliegas. Het onderzoek liep ook in België en Duitsland omdat er mogelijk effecten worden verwacht over de grens. De beslissing valt volgend jaar.

Sp.a is resoluut tegen schaliegas. “Schaliegaswinning staat haaks op het voeren van een duurzaam en klimaatneutraal beleid dat verschillende Limburgse gemeenten en de provincie voeren”, zegt Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven. “Al deze inspanningen zouden in het niets verdwijnen met schaliegaswinning of het onderzoek ernaar.”

Gedeputeerde van Milieu Ludwig Vandenhove zegt dat de provincie de betrokken Limburgse gemeenten zal ondersteunen in het analyseren van de het analyseren van de Nederlandse documenten.

Welke Limburgse gemeenten betrokken zijn bij de Nederlandse schaliegaswinning, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.

Is schaliegas nu een vloek of een zegen? In onze weekendkrant leest u daarover een dossier en vanaf maandag brengt onze reporter een week lang een reportagereeks vanuit het Amerikaanse Pennsylvania. In de eindeloze bergen van deze staat wordt al vijf jaar gefrackt naar schaliegas.