Video: Ruimtevrachtschip explodeert bij lancering

Print

Een raket met het onbemande private ruimtevrachtschip Cygnus aan boord is geëxplodeerd bij haar lancering naar het Internationaal Ruimtevaartstation ISS. Op beelden van de NASA, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten, is te zien dat de Antares-raket om 18.22 uur plaatselijke tijd (23.22 uur in België) even de lucht in ging, maar na 6 seconden explodeerde en als een enorme vuurbal neerstortte. De NASA zegt dat er geen doden of gewonden vielen.

Volgens de NASA had Cygnus ook geen noodzakelijke levensmiddelen voor de bemanning van het ISS aan boord. “De bemanning is niet in gevaar”, zei NASA-topmanager William Gerstenmaier op een persconferentie ruim drie uur na het ongeval. In het ISS zitten momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Duitser. Binnenkort staat er een Russische bevoorradingsmissie op het programma, in december een van een ander Amerikaans privaat ruimtevaartuig, Dragon.

De oorzaak van de explosie is volgens de NASA nog volledig onduidelijk. Het was goed te zien dat de brandstoftanks van de raket explodeerden. Het door privé-firma Orbital Sciences ontwikkelde ruimtevrachtschip Cygnus had ongeveer 2.300 kilo levensmiddelen, voorraden en wetenschappelijk materiaal naar het ISS moeten brengen. Sinds 2013 maakte het drie succesvolle vluchten.

NASA-expert en voormalige astronaut Frank Culbertson zegt dat na een eerste explosie het bevel is gegeven om de raket volledig te vernietigen. Op die manier wordt vermeden dat delen van de raket op bewoond gebied terechtkomen.

Maandag nog moest de lancering tien minuten voor de countdown afgebroken worden. De NASA zei dat een boot te dicht het lanceerplatform aan de rand van de Atlantische Oceaan was genaderd. De Cygnus is een onbemand ruimtevrachtschip, dat na een vlucht niet opnieuw gebruikt wordt. Het ruimtevrachtschip, dat bij de terugkeer van het ISS afval bevat, verbrandt als het de atmosfeer opnieuw binnenkomt.

Het gebied werd na de explosie onmiddellijk beveiligd. De NASA waarschuwde omwonenden dat brokstukken die ze eventueel vinden gevaarlijk kunnen zijn.

De NASA had in 2011 haar shuttle-programma na ongeveer 30 jaar beëindigd. Sindsdien reizen Amerikaanse astronauten mee met Russische ruimtecapsules. Om astronauten te bevoorraden of wetenschappelijk materiaal te leveren, werkt de NASA samen met privé-bedrijven.

 

(belga)