Beste ondernemingsklimaat in Singapore, België op 42ste plaats

Print
Beste ondernemingsklimaat in Singapore, België op 42ste plaats

De skyline van Singapore. Foto: Associated Press

België staat op de 42ste plaats in een internationale rangschikking van het ondernemingsklimaat. De Wereldbank publiceerde de ranking dinsdag in Washington. Opnieuw prijkt Singapore op plaats 1.

Het ‘Doing Business’-rapport 2015 gaat over het wettelijke kader waarin kleine en middelgrote ondernemingen in 189 economieën opereren. De opstellers van het rapport zijn nagegaan in welke omstandigheden ondernemingen hun activiteiten kunnen lanceren, toegang hebben tot internet of tot krediet, of hun belastingen betalen.

De rangschikking is vaak het voorwerp van heftige kritiek. Vooral China gaat meestal tekeer tegen zijn rangschikking (93ste in 2014) en vroeg al om niet langer opgenomen te worden.

De Wereldbank heeft daarom zijn methodologie dit jaar herzien. Hoofdeconoom Kaushik Basu riep vooral op om in het klassement ‘niet meer te zien dan wat het weergeeft’.

Singapore voert de rangschikking al aan sinds 2007, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Hongkong, Denemarken en Zuid-Korea. België verliest twee plaatsen en komt uit op plaats 42, net voor Zuid-Afrika en net na Chili. Vooral op het vlak van eigendomsoverdracht, de aansluitingsprocedure voor elektriciteit en de toegang tot krediet zijn inspanningen nodig.

Van onze buurlanden staat Duitsland op plaats 14, Nederland op plaats 27, Frankrijk op plaats 31 en Luxemburg op plaats 59.