Grondwettelijk Hof buigt zich over nieuwe GAS-wet

Print
Grondwettelijk Hof buigt zich over nieuwe GAS-wet

Foto: BELGA

Het Grondwettelijk Hof behandelt vandaag/woensdag de zaak die de grote vakbonden, de Kinderrechtencoalitie en de Liga voor Mensenrechten aangespannen hebben tegen de nieuwe GAS-wet. Met de wet van 4 juni 2013 is sinds begin dit jaar het toepassingsgebied van de gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) uitgebreid.

ACV en ABVV zien in de uitbreiding van de GAS-boetes een beknotting ‘in onaanvaardbare mate’ van de actievrijheid in. Ze nemen het niet dat de burgemeester ‘eenzijdig, zonder verwittiging en zeer makkelijk’ een plaatsverbod kan opleggen voor openbare plaatsen.

De Kinderrechtencoalitie, de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des droits de l’Homme hekelen dan weer de verruimde toepassing van de GAS-wet op minderjarigen door de leeftijdsverlaging tot 14 jaar. Een ‘uitholling van het jeugdrechtsysteem’, stellen ze.

Voor de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen zal vicevoorzitter Christine Melkebeek pleiten, aan de hand van een brief die een 14-jarige stuurde nadat hij een GAS-boete kreeg. ‘De brief schetst een beeld van de vragen, de angsten, de ontgoocheling en de zorgen van een jongen die geconfronteerd wordt met een GAS-boete voor een absurde reden. Hij drukt zijn hoop uit dat het Grondwettelijk Hof de schending van de rechten van kinderen en jongeren en de rechten van alle mensen in ons land opheft’ aldus Melkebeek. De GAS-wet is ‘onbegrijpelijk’ nu het in november het 25 jaar geleden zal zijn dat het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind tot stand kwam.

De verschillende organisaties verzoeken de gedeeltelijke of gehele vernietiging van de wet van 4 juni 2013.