Vakbonden ontkennen niet te willen praten met Open VLD en N-VA

Print
Vakbonden ontkennen niet te willen praten met Open VLD en N-VA

De spoorbonden in actie tijdens een wilde staking vorige week Foto: BELGA

De vakbonden bij de NMBS hebben dinsdagmiddag beslist om het sociaal overleg bij de spoorwegmaatschappij op te blazen, ‘tot nader order’. Dat is vernomen van Isabelle Bertrand, nationaal secretaris van de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond.

Michel had vorige week een gesprek met twee van de drie grote vakbonden om na te gaan hoe het overleg het best in gang kan worden getrapt. Volgens De Tijd lieten het socialistische ABVV en de liberale ACLVB aan Michel verstaan dat ze de voorkeur geven aan een constellatie waarbij bonden en werkgeversorganisaties aan tafel gaan zitten met premier Michel en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De vice-premiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) zouden de vakbonden volgens De Tijd liever niet zien opduiken. Jambon en De Croo zouden echter niet geneigd zijn zomaar weg te blijven van het overleg, aangezien in het verleden altijd al de vice-premiers mee aanschoven.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom reageerde op Twitter met een uithaal naar de vakbonden.

Bij de vakbonden ACV en ACLVB wordt ontkend dat er veto's gesteld werden. Bij het ABVV wil men 'bevestigen, noch ontkennen'. Het kabinet van Jan Jambon bevestigde echter aan de VRT dat de bonden Jambon liever niet rond de tafel zouden zien. Het zou echter complexer zijn dan wat De Tijd schrijft. Jambon onthield zich verder van alle commentaar omdat hij het sociaal overleg alle kansen wil geven.