© Sven Dillen

HALLO in Hollywood: Limburgse Hollywoodiaan

In 2014 bestaat HALLO één jaar, en om dat te vieren trekken we met zeventig lezers naar Hollywood. Reporter Geert Op ’t Eynde en fotograaf Sven Dillen brengen dagelijks verslag uit van deze avontuurlijke ‘trip naar de sterren’.

Geert Op ‘t Eynde

Als u op een ochtend op weg naar, ik zeg maar iets, de bakker zou verdwalen en ’s middags met een hongertje in West-Hollywood terechtkomt, dan stel ik voor dat u eens bij Eddy Kerkhofs binnenspringt. Eddy is Hollywoodiaan in hart en nieren, maar in z’n ziel zo Limburgs als een stuk vlaai. De goedlachse Lanakenaar verkaste in 1966 naar de States met één doel voor ogen. Het máken, als kok. En, o fortuna, Eddy hééft zijn Amerikaanse droom waargemaakt. De allergrootste acteurs hebben duimen en vingers afgelikt in z’n sterrenrestaurant Le Dôme op Sunset Boulevard.

Vanavond zijn wíj de sterren aan tafel. De Bourgondische Limburger maakt er immers een erezaak van om elke gast dezelfde behandeling te geven. Dat doet hij niet langer in Le Dôme - die keet heeft hij zo’n tien jaar geleden verkocht - maar in Il Piccolino, letterlijk vertaald ‘Het Kleintje’, verwijzend naar het Manneken Pis dat in de veranda staat. Hoewel de banden met Le Dôme al lang zijn doorgeknipt, zijn die met de sterren dat allerminst. Toen Il Piccolino opende, verspreidde het nieuws zich in Bekend Hollywood als ebola in een volgepakte lijnbus: “Eddy is terug!” Euforie alom. Als ware het de blijde intocht van Christus in Hollywood.

Trouwens, over Onze-Lieve-Heer gesproken: als u bij het eerder aangehaalde verloren lopen toevallig aan het Getty-museum zou passeren, spring daar dan óók eens binnen. Want daar kan u ‘De intocht van Christus te Brussel’ bewonderen, het meesterwerk van de Vlaamse schilder James Ensor. Ensor heeft het dus óók gemaakt in de States. Alleen kan hij het niet meer navertellen, helaas.

Hoe dan ook, snel terug naar Il Piccolino, want ons eten wordt koud. Ik vertelde dus dat Bekend Hollywood Eddy met veel plezier gevolgd is naar z’n nieuwe restaurant, en vanavond zien we daar het levende bewijs van: enkele tafels verder zit Samuel L. Jackson te dineren. Ik ben een fan, en ú kent hem ook. Is het niet uit ‘Pulp Fiction’, dan wel uit ‘Django Unchained’, ‘Jackie Brown’, of een resem andere blockbusters. Het is feest, want z’n vrouw is jarig. De smartphones van de andere gasten flitsen als de chef z’n bekende bezoeker na de maaltijd richting uitgang begeleidt, maar ook tegenover iemand als Samuel L. Jackson blijft Eddy gewoon Eddy. “Ik heb één gouden regel”, zegt hij. “Het maakt niet uit wie je bent, waar je bent of wat je doet: blijf altijd jezelf. Dat geldt voor mij, maar ook voor die sterren. En nog belangrijker: vergeet nooit waar je vandaan komt.”

Eddy Kerkhofs: wereldburger. Hollywoodiaan. Maar voorál Limburger. En zo hebben we het graag.