‘Mogelijk honderdduizenden dosissen ebola-vaccin klaar zijn tegen midden 2015’

Print
‘Mogelijk honderdduizenden dosissen ebola-vaccin klaar zijn tegen midden 2015’

Een bord in Nigeria waarschuwt tegen ebola. Foto: AP

Verschillende grote interantionale organisaties willen financieel bijdragen aan het onderzoek naar een betaalbaar ebola-vaccin. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard. Zeven experimentele vaccins worden nu of binnenkort al getest.

Op een persconferentie vandaag maakte de WHO plannen bekend om de ontwikkeling en levering van ebola-vaccins te versnellen. Twee vaccins, van GlaxoSmithKline en NewLink Genetics worden momenteel al klinisch getest. Testen met nog eens vijf andere vaccins starten begin volgend jaar. Een mogelijk vaccin van Johson & Johnson wordt vanaf januari getest, en testen met nog eens vier andere vaccins beginnen later volgend jaar.

‘Voor het einde van de eerste helft van 2015 kunnen we verschillende honderdduizenden dosissen beschikbaar hebben. Dat zouden er 200.000 kunnen zijn, maar mogelijk ook meer of minder’, aldus Marie-Paule Kieny van de VN-organisatie.

Verschillende grote internationale organisaties, waaronder de Wereldbank en Artsen Zonder Grenzen, zouden volgens de WHO bereid zijn de testen, verspreiding en levering van de vaccins in West-Afrika te bekostigen.