Geplaagd Standard toont karakter in Europa

Print

Na alle commotie en de daaropvolgende trainerswissel heeft Standard karakter getoond in de Europa League, iets wat nog niet gelukt was in de Jupiler Pro League. Het hield (een tegenvallend) Sevilla in bedwang:0-0. Na al het negatieve nieuws van de voorbije weken een hele opsteker voor de geplaagde Rouches, die na drie wedstrijden op een gedeelde tweede plaats staan achter titelverdediger Sevilla.

Voormalig assistent Ivan Vukomanovic startte aan zijn eerste opdracht als hoofdtrainer bij Standard en na de turbulente dagen in Luik koos hij voor zekerheid. Hij zette Igor De Camargo alleen in de spits. Doelman Kawashima moest zijn slechte prestaties van afgelopen weken bekopen, hij zat zelfs niet in de kern en werd in doel vervangen door Thuram. Bij de Spanjaarden startte oude bekende Carlos Bacca (ex-Club Brugge) op de bank.

Bekijk de opstellingen van beide ploegen hier!

Standard miste vertrouwen en ook het stilzwijgend protest van de supporters deed de thuisploeg in eerste instantie geen goed. Sevilla nam meteen de wedstrijd in handen maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het niet. Thuram had geluk dat Gameiro niet kon profiteren van aarzelend tussenkomen en even later viel er een bal via-via op de paal.

Halfweg de eerste helft nam Standard al knokkend het commando over en begonnen de fans zich ook meer te roeren. Een schotje van Milec was misschien nog het grootste wapenfeit. Voor het overige moesten de Rouches het met halve mogelijkheden doen.

Met Igor De Camargo en Jelle Van Damme als aanjagers kwamen de Rouches het best uit de kleedkamer en werd de wedstrijd leuk om volgen. Standard tekende met een prima kopbal van Faty voor het eerste grote gevaar maar het bleef opletten voor de venijnige, Spaanse tegenstoten. Voor een tweede keer kreeg Thuram echter de hulp van de doelpaal.

Met nog een halfuur te spelen kwam Bacca in de plaats van Gameiro maar Standard nam steeds meer de match in handen, tot grote tevredenheid van de opgedaagde supporters. De Spanjaarden schakelden nog een versnelling hoger met een actieve Bacca maar dat leverde niets op. Integendeel, ook Standard zette alles op alles maar in het slot werden twee grote kansen niet benut en zo bleef het 0-0.

Door het verrassende verlies van Feyenoord in Rijeka (3-1, na een hattrick van Kramaric ) blijft Standard na drie speeldagen gedeeld tweede in Groep G, samen met de Kroaten. Beide clubs hebben nu vier punten, leider Sevilla heeft er eentje meer en Feyenoord is laatste met drie punten. Er is dus nog niets beslist in deze poule.

Opmerkelijk:

Weinig supporters op Sclessin, dat maar voor de helft gevuld raakte. Opvallend toch voor een wedstrijd tegen de Europa League-titelverdediger. De onvrede bij de supporters van Standard zit duidelijk diep maar toch verloren ze hun gevoel voor humor niet: ze zetten enkele kartonnen supporters op de lege plaatsen ‘naar het beeld van de directie’. Wel present: bondscoach Marc Wilmots en hij had zijn zoon meegebracht.

Belangrijkste fases:

8’ Een schot van Reyes wordt gelost door Thuram. Gameiro staat gelukkig buitenspel en mag de rebound dus niet binnenduwen.

12’ Na een combinatie met Iborra en Banega mikt Vidal over de kooi van Thuram. Sevilla is de betere ploeg.

14’ Een ingestudeerde hoekschop valt na enkele tussenstations op de paal. Standard komt goed weg, Sevilla voert de druk op.

24’ Kevin Gameiro staat moederziel alleen in de grote rechthoek. Zijn kopbal mist kracht om Thuram echt te verontrusten.

35’ Ex-Arsenal-speler José Antonio Reyes probeert het van op zo ‘n twintig meter. Het schot met links waait ver over.

46’ We zijn nog maar net gestart of Jelle Van Damme zwiept voor. Beto moet zich rekken om de voorzet over doel te tikken.

47’ De Camargo komt na een hoekschop erg dicht bij de openingstreffer maar kan zijn kopbal niet goed richten.

52’ Een vrije trap van Mpoku belandt bij Faty, Sevilla-doelman Beto bokst de prima kopbal weg.

55’ Een tegenstoot van Sevilla mondt uit in een kopbal van Gameiro. Thuram kijkt de bal naast.

55’ Mpoku krult de bal naast de verste paal.

56’ Mujangi Bia maakt ruimte voor zichzelf en legt aan. Beto gaat goed plat.

62’ Een afvallende bal komt bij Gameiro terecht. Die neemt de bal op de slof. Het schot wijkt nog af en strandt op de paal.

70’ Standard krijgt een vrije trap. Mpoku zet zich achter de bal maar zijn schot waait over en naast.

72’ Sevilla krijgt een hoekschop van Standard niet weggewerkt. Mujangi Bia probeert het met links: zijn poging stuit voorlangs.

74’ Bacca kan oprukken maar vergeet Iborra aan te spelen. Die laatste maakt zich terecht boos.

76’ Een voorzet van op de rechterflank zoeft voorbij alles en iedereen tot bij Carlos Bacca. Hij werkt de hoog opstuitende bal over.

89’ De ingevallen Deulofeu krijgt na een knappe actie de bal tot bij Bacca. Die aarzelt niet, maar zijn schot zoeft naast.

92’ Texeira staat helemaal alleen en kopt prima. De bal wordt van de lijn gekeerd!

93’ Een hoekschop valt voor de voeten van Trebel. Vinicius verlengt de bal centimeters naast.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase