Reis koningin Mathilde naar Afrika uitgesteld

Print
Reis koningin Mathilde naar Afrika uitgesteld

Foto: Photo News

De humanitaire zending van Unicef België naar Burkina Faso met koningin Mathilde is uitgesteld. Dat maakt het paleis bekend in een persbericht. Het uitstel komt er niet uit vrees voor ebola, maar door de hevige protesten die al een tijdje in het land woeden.

De zending had de sensibilisering rond ondervoeding van kinderen en het beschermen van de rechten van het kind als doelstelling, aldus het paleis. De zending zou plaatsvinden aan de vooravond van de 25ste verjaardag van de Conventie inzake de Rechten van het Kind op 20 november 2014. Mathilde zou meegaan als erevoorzitster van de kinderrechtenorganisatie.

De reden voor het uitstel is niet verduidelijkt in het persbericht. Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken is donderdag wel een nieuw reisadvies gepubliceerd voor Burkina Faso. Daarin worden alle Belgen aangeraden extra waakzaam te zijn en demonstraties en samenscholingen te vermijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over actuele ontwikkelingen.

De regering in Burkina Faso kondigde immers eerder aan een wetsvoorstel in te dienen om de grondwet te herzien en de mogelijkheid te scheppen voor de huidige president om zich kandidaat te stellen voor een derde mandaat. Daarop braken hevige protesten uit. De oppositie riep ook op tot een grote betoging op dinsdag 28 oktober, de start van een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid.