Weyts wil ook in Vlaanderen proefproject met zelfrijdende auto

Print
Weyts wil ook in Vlaanderen proefproject met zelfrijdende auto

Ben Weyts. Foto: BELGA

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil ook in Vlaanderen werk maken van een proefproject met zelfrijdende auto’s. Dat verklaarde hij in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op een vraag van Joris Vandenbroucke (SP.A). Weyts kijkt in het bijzonder naar De Lijn.

In De Tijd was woensdag nog te lezen dat België achterop dreigt te raken omdat testritten hier nog niet zijn toegelaten op de openbare weg. Andere Europese landen zouden al een stuk verder staan.

De zelfrijdende auto is momenteel vooral een Amerikaans project, met Google als voortrekker, maar maakt dus stilaan ook de oversteek. Weyts wil daar actief aan meewerken, hoewel de aanpassing van de wet een federale bevoegdheid is. ‘Deze ontwikkeling spreekt enorm tot de verbeelding’, zei hij donderdag.

Science fiction

‘Ik heb vernomen dat Febiac (de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie) nog niet met een eigen proefproject bezig is, maar ik wil daar met hen werk van maken. Misschien is daar een rol weggelegd voor Flanders’ Drive.’

Daarnaast wil de N-VA’er rond de tafel gaan zitten met De Lijn. ‘Los van de wetgevingsproblemen wil ik met hen al bekijken of we geen project kunnen opzetten’, zei hij.

Joris Vandenbroucke (SP.A) verklaarde zich tevreden dat Weyts de innovatie niet ‘als science fiction beschouwt’. ‘Dit is een gigantische opportuniteit’, vond het parlementslid.

Volgens Peter Van Rompuy (CD&V) bestaat ook federaal de politieke wil om de weg vrij te maken voor de zelfrijdende auto.

Vandaag vond ook het congres ‘Mobiliteit 2050’ plaats, georganiseerd door het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM). Ben Weyts ging er in debat met Magda Kopczynska van de Europese Commissie.