Vinokourov: ‘Ik kan niet mijn hele leven boeten’

Print
Vinokourov: ‘Ik kan niet mijn hele leven boeten’

Alexander Vinokourov Foto: EPA

De omstreden Astana-ploegleider Alexander Vinokourov moet zich begin november voor drie dopinggevallen in zijn team verantwoorden bij de Licentiecommissie van de Internationale Wielerunie (UCI). ‘Ik ben kwaad en voel me bedrogen’, zo verklaarde de Kazach, die zelf een dopingverleden heeft, donderdag in een interview met Cyclingnews.

‘Het team heeft hard gewerkt in de strijd tegen doping’, aldus Vinokourov. ‘Nooit eerder hebben we problemen gehad met de Licentiecommissie. Net als ieder jaar moeten we tonen dat we maatregelen nemen tegen doping.’ Hij ziet niet in waarom zijn ploeg gestraft zou worden voor de ‘domheid’ van enkele renners.

Zelf liep Vinokourov in 2007 tegen de dopinglamp, waardoor Astana in 2008 niet mocht deelnemen aan de Tour de France. ‘Ik heb daarvoor geboet met een tweejarige schorsing’, zo zei de Kazach aan Cyclingnews. ‘Ik kan daarvoor niet mijn hele leven blijven boeten.’

Eind augustus werd de Kazachse wielrenner Ilya Davidenok tijdens de Ronde van de Toekomst betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Eerder liepen ook zijn landgenoten en Astana-ploegmaats Maxim en Valentin Iglinski tegen de dopinglamp.

Astana riskeert na deze dopinggevallen zijn licentie voor 2015 kwijt te spelen. Vinokourov zal met zijn ploegarts en met enkele advocaten naar de UCI in Aigle afreizen om de onschuld van zijn team te bewijzen.