KVLV geboeid door sterke vrouwen in WO I

Print

Beverlo

Beringen - KVLV Gewest Beringen-Tessenderlo organiseerde op woensdagavond 22 oktober de lezing 'Sterke vrouwen in de Groote Oorlog‘.

KVLV Gewest Beringen-Tessenderlo deed mee met de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog door een lezing te geven voor al de leden. Martine Louwenhoven vertelde over 6 ijzersterke vrouwen. We maakten kennis met Dorothy Lawrence (Engeland), Madame Tach (België), Ellen La Motte (Amerika), Elisabeth Schrägmuller (Duitsland), Maria Bochkareva (Rusland) en Louise de Bettignies (Frankrijk). Vrouwen die enorm veel bijdrage geleverd hebben aan de oorlog .

Het was de eerste keer dat de volledige maatschappij, inclusief het thuisfront, gericht was op de oorlogsinspanningen. Martine las voor en vertelde op zo’n boeiende en aangename wijze over al deze vrouwen hoe ze ertoe gekomen waren als spionne te werken of soldaat in de loopgraven. Wat hen ertoe aanzette als verpleegsters te werken of in de fabrieken, de trams of kantoren. Daarnaast brachten ze de kinderen groot, deden het huishouden en zorgden voor de voedselvoorziening. Maar vooral wat een effect die oorlog op de vrouwen had. Thuis was toen immers symbolisch voor de soldaten de foto die ze bij zich droegen van hun vrouw en kinderen. Een lezing die de moeite was om even in die tijd terug te gaan en te weten dat vrouwen zonder twijfel een belangrijke maar onderbelichte rol speelden. Bedankt allen voor jullie aanwezigheid! Bedankt kvlv-Beverlo voor de ontvangst, klaar zetten en opruimen.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio