Fit & Gezond

Waarom we nooit ouder zullen worden dan 120 jaar

Print
Waarom we nooit ouder zullen worden dan 120 jaar

Foto: Shutterstock

Steeds meer mensen worden meer dan 100 jaar, maar langer dan 120 jaar zullen we wellicht nooit leven. Althans, dat beweren Britse wetenschappers onder wie neurobioloog Sir Colin Blakemore.

De 70-jarige professor Colin Blakemore, de voormalige chef van de Britse Medical Research Council, denkt dat we nooit ouder zullen worden dan 120 jaar. De reden? Het aantal mensen die deze ‘leeftijdslimiet’ bereiken is heel klein. ‘Zelfs met vooruitgang in de medische en technologische wereld, lijkt het onmogelijk om deze limiet te overschrijden’, zei hij eerder deze week tijdens de Legal and General Conference in Londen.

Britse gerontologen en gerenommeerde wetenschappers zijn het eens: de komende tien jaar zal de levensverwachting van de mensen hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen, maar er bestaat wel degelijk een maximumleeftijd. Ze beweren dat geneesmiddelen een beperkt effect hebben op het verlengen van een mensenleven. De medicijnen zijn er om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren, niet om het te verlengen.

Concrete cijfers: de Global AgeWatch Index, die 96 landen rangschikt op de kwaliteit van leven voor ouderen, toont dan weer aan dat het aantal 60-plussers tegen 2050 maar liefst 21 procent van de wereldbevolking zullen innemen. Er leven ook steeds meer 80-plussers in de wereld. Dat aantal zal tegen 2050 vermoedelijk van twee procent naar vier procent stijgen.

Deze nieuwe conclusie bevestigt de resultaten van een Frans onderzoek uit augustus, maar spreekt een Amerikaanse studie aan het Buck Institute of Age Research in Californië tegen. Onderzoeksleider Pankaj Kapahi is ervan overtuigd dat wetenschappelijke doorbraken ertoe kunnen leiden dat onze levensverwachting aanzienlijk stijgt en we 400 of 500 jaar zullen worden.

Niet te missen