Greenpeace waarschuwt voor giftige discountkleding

Print
Greenpeace waarschuwt voor giftige discountkleding

Foto: Photo News

Greenpeace heeft in Duitsland kledingstukken van Aldi, Lidl, Rewe en Tchibo onderzocht op schadelijke stoffen. De resultaten zijn alarmerend, meldt de website Nachrichten 24.

Kinderkleding uit de supermarkt bevat dikwijls chemicaliën die schadelijk zijn voor de omgeving én de gezondheid. Greenpeace liet 26 verschillende producten onderzoek in een labo. In meer dan de helft zaten er gevaarlijke stoffen. Enkele van die stoffen zijn zelfs kankerverwekkend. Hoewel het dragen van de kleding de gezondheid niet rechtstreeks aantast, komen de giftige stoffen wel in het milieu en onze voedselketen terecht.

“Ouders gooien graag een paar kinderschoenen tussen de melk en boter in de winkelkar. Toch zitten er vaak giftige stoffen in die discountkleding. We willen Aldi, Lidl, Rewe en Tchibo oproepen om hun producten gifvrij te houden”, zegt textielspecialiste Kirsten Brodde van Greenpeace.

Uit de test van Greenpeace blijkt dat schoenen van alle kledingstukken het meeste gevaarlijke stoffen bevatten. De geteste kinderschoenen van Aldi bevatten meer dan 190 milligram dimethylformamide (DMF) per kilo. DMF kan een effect hebben op de voortplanting, is zeer giftig en schadelijk voor de gezondheid bij huidcontact. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een richtlijn van maximaal 10 milligram per kilo.