© BELGA

BOIC versoepelt regels voor deelname aan Olympische Spelen

Belgische atleten die vanaf nu naar de Olympische Spelen willen, moeten enkel nog rekening houden met de internationale criteria. Tot nu toe gebruikte het BOIC vaak strengere, eigen criteria, vaak tot ongenoegen van de atleten.

(belga)

De beslissing kwam er na tal van vergaderingen met onder meer de partners (BLOSO, ADEPS,...), de verschillende sportfederaties, de Atletencommissie en het Beheerscomité. Woensdag zette de Raad van Bestuur het licht op groen. In het verleden trokken onder meer Olivier Rochus en Steve Darcis naar de rechter om hun niet-selectie voor de Olympische Spelen aan te vechten.

Verwacht wordt dat de Belgische delegatie voor de Spelen van Rio de Janeiro op deze manier iets groter zal worden. Als de internationale in plaats van de nationale criteria werden toegepast bij de Spelen van Londen (2012) zouden er vijf atleten meer hebben kunnen deelnemen voor België.

De selectiecriteria van het BOIC veranderen dan wel, de doelstellingen blijven hetzelfde, namelijk het behalen van zo veel mogelijk medailles en zo veel mogelijk top 8-plaatsen. Na de Spelen van Rio wordt de nieuwe selectieprocedure geëvalueerd.

De Olympische Spelen van 2016 in Rio worden van 5 tot 21 augustus gehouden. Op de Spelen van Londen pakten de Belgen drie medailles. Daarnaast waren er nog twaalf top 8-plaatsen.

Het waren Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC, en Eddy De Smedt, Topsportdirecteur van het BOIC en Chef de Mission voor de Belgische delegatie op de Spelen van Rio, die donderdag in de gebouwen van het BOIC toelichting gaven bij de beslissing. Die kwam er na tal van vergaderingen met onder meer de sportadministraties (BLOSO, ADEPS,...), de verschillende sportfederaties, de Atletencommissie, de Selectiecommissie en het Beheerscomité. Woensdag zette de Raad van Bestuur het licht op groen. 'De internationale criteria worden steeds sterker en 'serieuzer', en bij ploegsporten volgden we die ook al. Er was ook op internationaal vlak al langer een tendens in die richting', aldus Eddy De Smedt.

In het verleden gebeurde het ook dat Belgische atleten die wel aan de internationale maar niet aan de nationale criteria voldeden via de gerechtelijke weg alsnog startrecht voor de Spelen afdwongen. 'Dat is niet de achterliggende reden', aldus De Smedt. 'We kijken naar de toekomst, en niet naar het verleden. Er komen nu misschien minder juridische gevallen, maar uitsluiten kunnen we zoiets niet.'

De selectiecriteria worden dan misschien wel aangepast, maar het BOIC moet alle door de federaties voorgedragen atleten wel nog bekrachtigen. 'De eindbeslissing blijft dus bij het BOIC. Ook de doelstellingen blijven hetzelfde, namelijk het behalen van zo veel mogelijk medailles en zo veel mogelijk top 8-plaatsen', aldus De Smedt. 'Het klopt misschien wel dat de perceptie is dat we de lat lager leggen en we op de Spelen vooral sterker in de breedte worden, maar iedereen die de criteria haalt heeft het recht op deelname aan de Spelen.'

Meer over Internationaal Olympisch Comité