CD&V wil verplicht ouderschapsplan bij echtscheiding (oproep)

Print
CD&V wil verplicht ouderschapsplan bij echtscheiding (oproep)

Foto: GPD

CD&V wil ouders verplichten om in een plan duidelijk te maken hoe ze voor de kinderen zullen zorgen na een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting. Bedoeling is minnelijke schikkingen en bemiddeling te stimuleren. ‘Niet de kinderen, maar de ouders kiezen om hun huwelijk niet meer voort te zetten. Goede afspraken in het belang van het kind zijn dan enorm belangrijk’, zegt Kamerlid Sonja Becq, die het wetsvoorstel uitwerkte.


Wij zijn op zoek naar jongeren die kind zijn van gescheiden ouders en willen getuigen over de gevolgen die zij daarvan ondervinden. Bent/kent u zo iemand? Stuur dan een mailtje met uw verhaal naar hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


Volgens de plannen moet het ouderschapsplan worden toegevoegd bij het verzoekschrift tot echtscheiding. Blijkt een akkoord onmogelijk, dan moet de eisende partij of elk van de echtgenoten een voorstel formuleren en de rechter vragen uitspraak te doen. Dat verzoek kan echter niet gebruikt worden om de echtscheiding te blokkeren, aldus nog Becq.

Volgens CD&V ging de nieuwe federale regering alvast het engagement aan om alternatieve oplossingstrajecten buiten de rechtbank te promoten.