Warenhuis Tesco rekende zich kwart miljard pond te rijk

Print
Warenhuis Tesco rekende zich kwart miljard pond te rijk

Foto: REUTERS

De Britse supermarktketen Tesco heeft tijdens de eerste helft van het jaar een operationele winst geboekt van 937 miljoen pond. Dat betekent dat de aanvankelijk bekendgemaakte cijfers 263 miljoen pond te hoog waren ingeschat. Er loopt een onderzoek naar de fout, die al van vier bestuurders de kop heeft gekost.

De retailer sprak eind augustus van een operationele winst van 1,1 miljard pond, maar moest dat cijfer een maand later intrekken. Er was immers een overschatting van circa 250 miljoen pond gebeurd ten gevolge van “een versnelde erkenning van commerciële inkomsten en uitgestelde toename van kosten”. Na een onafhankelijk onderzoek blijkt nu dat de overschatting zelfs nog iets hoger ligt, op 263 miljoen pond.

De Britse financiële waakhond (FCA) is een onderzoek gestart naar de zaak, waaraan Tesco zijn volledige medewerking zegt te verlenen.

Nadat de overschatting was bekendgemaakt, stapten vier bestuurders van Tesco op. Voorzitter Richard Broadbent zei donderdag dat ook hij zich voorbereidt om op te stappen.