Het strafblad van de Canadese terrorist

Print
Het strafblad van de Canadese terrorist

Deze foto werd woensdag door een aan IS verbonden Twitter-account online geplaatst. Foto: Twitter

De man die woensdag een soldaat neerschoot aan een Canadees oorlogsmonument en daarna het parlement binnendrong heet Michael Zehaf-Bibeau. Het gaat om een Canadees van 32 met een lang strafblad, die de laatste maanden aan het radicaliseren was. Zijn paspoort was al ingetrokken sinds hij bij de inlichtingendiensten bekend stond als ‘risico-reiziger’.

Canadese media pluisden het gerechtelijk verleden van de man uit. Michael Zehaf Bibeau bleek verblijfsadressen te hebben gehad in Montreal, Vancouver en Aylmer, en onder zijn naam werd een lange lijst misdrijven teruggevonden.

Diefstal en wapenbezit

In 2003 werd Michael Zehaf-Bibeau nog veroordeeld tot twee jaar cel wegens diefstal en wapenbezit, aldus de Canadese zender CTV. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan drugsbezit.

Drugs

In 2004 werd hij vervolgd voor het bezit van marihuana en de hallucinogene drug PCP. Daarvoor zat hij samen 61 dagen in de cel.

Later dat jaar schond hij de voorwaarden voor zijn vrijlating, waardoor hij opnieuw een dag naar de gevangenis moest.

Overval

In december 2011 werd hij beschuldigd van een overval.

Bedreigingen

In 2012 werd hij veroordeeld voor het ‘uiten van bedreigingen’. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat hij toen een psychiatrisch onderzoek moest ondergaan, en toerekeningsvatbaar werd verklaard.

Paspoort ingetrokken

Dit jaar kwam hij pas echt in het visier van de veiligheidsdiensten, toen ze signalen opvingen dat de man gevaarlijk begon te radicaliseren. Hij werd bestempelde als een ‘high-risk traveler’ (risico-reiziger, red.) en zijn paspoort werd ingetrokken.