Hasselaar eist voor rechter 45.000 euro zwart geld terug

Print
Hasselt -

Een Hasselaar heeft gisteren voor de correctionele rechtbank 45.000 euro zwart geld teruggeëist van een 74-jarige stadsgenoot.

De feiten speelden zich begin 2011 af toen de gedupeerde met zijn partner een pand wou kopen van de zeventiger in Kuringen (Hasselt).

Om de registratierechten en notariskosten te milderen, besloten ze om 45.000 euro in het zwart te betalen alvorens de akte te ondertekenen.

‘Ik heb hem het geld in briefomslagen overhandigd’, zegt de benadeelde. Toen de relatie van de koper spaak liep, besloot hij om af te zien van de aankoop. Na de betaling van een verbrekingsvergoeding van 24.500 euro voor het compromis, besloot de man om zijn geld terug te vragen. Maar hij kwam van een kale reis thuis. ‘Ik heb het geld nooit gehad’, verdedigde de zeventiger zich.

‘Als iemand het tegendeel kan bewijzen, sla ik mea culpa.’ Vervolgens deed hij zijn medische toestand uit de doeken.

Fiscus

De procureur opperde dat de partner getuigd heeft dat haar ex het geld afgaf aan de verkoper. ‘Ondanks dat ze niet meer samen zijn, heeft ze dit verklaard’, zei de procureur. Het maakte weinig indruk op de verdachte. ‘Wie zegt dat ze niet opnieuw samen zijn? Wat wil zo’n getuige nu zeggen? Dat kan ik ook wanneer ik half Hasselt erbij betrek’, zei de man. De openbare aanklaagster achtte de schuld bewezen en vorderde zes maanden cel plus een boete. ‘Het feit dat de benadeelde naar de politie gestapt is en daardoor een onderzoek van de fiscus riskeerde, zegt al voldoende.’

Ook verklaarde de verkoper meermaals dat hij zo’n 300.000 euro voor het pand wou hebben. Uiteindelijk rondde hij de deal af voor 245.000 euro. ‘Omdat ik dringend geld nodig had. Ik ben onschuldig.’

Vonnis op 19 november.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio