Anderlecht geeft stuntzege tegen Arsenal in blessuretijd uit handen

Print

Anderlecht heeft in de Champions League tegen Arsenal een zekere zege nog in de slotminuten weggegeven. Andy Najar had de Brusselaars in de tweede helft verdiend op voorsprong gekopt, maar Anderlecht slikte in de slotminuten nog twee onverdiende tegentreffers. De Belgische landskampioen blijft verweesd achter met 1 op 9. Dortmund en Arsenal lijken op weg naar de kwalificatie, Anderlecht moet tegen Galatasaray gaan knokken voor de derde plaats.

?Besnik Hasi gooide na de mindere prestatie op KV Mechelen zoals verwacht zijn elftal om. Topspitsen uit vorm Suarez en Mitrovic werden naar de bank verwezen, de kwieke Cyriac kreeg zijn kans als enige diepe aanvaller. Hij kreeg Najar en Conté mee in steun op de flanken. Op het middenveld stond de driehoek waar iedereen om stond te schreeuwen: Defour - Tielemans - Praet. Centraal achterin depanneerde Deschacht naast Mbemba. Vanden Borre en Acheampong bezetten de backs.

En die opstelling bleek een schot in de roos. Het door blessures geplaagde Arsenal - zonder onder andere Özil, Walcott, en Giroud - bleek helemaal niet van hetzelfde niveau als de Duitse pletwals Borussia Dortmund die enkele weken geleden door het Constant Vanden Stockstadion denderde. En dus bleek een gretig Anderlecht vanaf het eerste fluitsignaal de evenknie van de Engelse topclub. Vooral Tielemans, Praet en Najar stalen de show met enkele knappe dribbels en passes.

De eerste helft was meer dan vermakelijk, maar echt doelrijpe kansen konden we voor de pauze niet noteren. Die werden gereserveerd voor de tweede helft.

De Brusselaars roken steeds meer hun kans en trokken, aangevoerd door een enthousiast thuispubliek, richting het doel van Arsenal-goalie Damian Martinez. Die gedurfde aanvalslust werd uiteindelijk beloond in de 71ste minuut. Andy Najar kopte een prachtige voorzet van Praet onhoudbaar voorbij Martinez: 1-0 en een onverhoopte, maar verdiende voorsprong voor paars-wit.

Anderlecht kreeg vleugels en had de match in de tien dolle minuten daarna dood moeten maken. Vanden Borre zag een afzwaaier op de kruising belanden, Suarez miste helemaal alleen voor doel zijn controle en Defour stuitte op de vuisten van Martinez. Dure missers die Anderlecht in de ultieme slotfase bijzonder zuur zouden opbreken. In de 88ste minuut trapte Gibbs een voorzet van Ramsey gekruist voorbij Proto: 1-1. Een zegezeker Anderlecht was compleet de pedalen kwijt en slikte amper twee minuten later zelfs de 1-2: Lukas Podolski knalde de bal van dichtbij loeihard in het dak van het doel. Alweer een lesje in efficiëntie voor een Belgische ploeg op het Europese toneel. Het blijft helaas een steeds terugkerend verhaal. 

De Belgische landskampioen blijft verweesd achter met 1 op 9. Het deelt de derde plaats met Galatasaray, dat een stevige pandoering (0-4) kreeg van leider Borussia Dortmund. De Duitsers staan stevig aan de leiding met 9 op 9. Arsenal heeft nu 6 punten. Over twee weken trekt Anderlecht naar Londen voor de terugmatch.

Hoogtepunten

03’ Oef, daar was bijna de 0-1! Alexis Sanchez draait Acheampong dol op rechts en zet voor naar het penaltypunt, waar Cazorla zijn schot volledig mist. Zijn bal gaat hoog en ongevaarlijk over de achterlijn.

12’ Conté gaat door op links en legt terug naar Praet centraal. Diens schot wordt afgeblokt en makkelijk geplukt door keeper Martinez.

23’ Een vrije trap van Cazorla vanop links is perfect getrapt, Proto kan bijna niet bij de bal maar kan toch wegboksen.

26’ Dennis Praet krijgt de bal na een afvallende corner, maar de jongeling knalt de bal hoog over het doel.

36’ Cazorla mag een zoveelste corner trappen. Aan de eerste paal staat vuurtoren Mertesacker, maar de Duitser kopt de bal over en naast.

38’ Anderlecht combineert goed en houdt het spel goed breed. Tielemans stuurt Praet in de zestien, Martinez moet gepast uitkomen en duwt de bal in corner. Die levert niets op.

49’ Conté krijgt een goede kans in de zestien, maar zijn gevaarlijk schot wordt nog net afgeblokt. Aan de overkant kan Proto de bal van dichtbij redden na een kopbal. Twee gevaarlijke standjes kort na elkaar.

57’ Cyriac schiet hard en laag, maar de Engelse keeper kan makkelijk klemmen. Het is de eerste echte redding van de keeper deze avond.

55’ Sanchez bereikt Ramsey, maar het schot van de Welshman kan beter en gaat net naast de paal van Proto.

63’ De achtste poging van Anderlecht komt er via Praet, maar die mist zijn schot en trapt over de lat. Aan de overkant kan Proto de bal nog net redden na een schot van Sanchez.

71’ Het is zover! Andy Najar kopt de 1-0 tegen de netten op voorzet van Praet!

75’ Bij Arsenal twee wissels. Welbeck en Flamini gaan naar de kant voor Joel Campbell en Oxlaide-Chamberlain. Kunnen zij de Gunners helpen?

79’ Ow ow ow. Anderlecht en vooral Anthony Vanden Borre laat de 2-0 liggen. Via Najar en Praet komt Vanden Borre aan de bal in de zestien, maar zijn half boogballetje strandt zowaar op de kruising!

80’ De vrije trap van Sanchez gaat nét naast de paal en likt het zijnet. Anderlecht ontsnapt en haalt opgelucht adem.

82’ Een eerste wissel bij Anderlecht. Cyriac krijgt een staande ovatie na een goede wedstrijd, in zijn plaats komt Suarez!

82’ Wenger gooit al zijn troeven op tafel. Hij haalt middenvelder Wilshere naar de kant voor Podolski

84’ Opnieuw bijna de 2-0! Najar legt terug op Defour, maar Martinez komt gepast tussen met de vuisten! Het is pompen of verzuipen voor Arsenal, maar Anderlecht mag de wedstrijd niet vergeten dood te doen.

87’ Opnieuw een wissel bij Anderlecht. Een sterk spelende Praet wordt toch enigszins verrassend gewisseld voor jong talent Dendoncker.

88’ Het zat er toch aan te komen als je de kansen niet afwerkt. Op een verloren voorzet van Ramsey trapt Gibbs alsnog gekruist de 1-1 tegen de touwen. Opnieuw een koude douche voor Anderlecht.

91’ Arsenal speelt door na een vermeend handspel, Podolski krijgt in de kleine rechthoek de bal en trapt van dichtbij hoog in doel: 1-2.