Gemeente Neerpelt krijgt titel FairTradeGemeente

Print
Gemeente Neerpelt krijgt titel FairTradeGemeente

Foto: gemeente Neerpelt

Neerpelt - Na een tweetal jaren timmeren aan de weg van eerlijke handel werd woensdag de titel van FairTradeGemeente uitgereikt aan de gemeente Neerpelt. De Neerpeltse Fair Trade trekkersgroep coördineerde de voorbije jaren heel wat initiatieven om het gemeentebestuur, lokale horeca, handelaars, verenigingen, bedrijven, scholen en ook Neerpeltenaren te overtuigen fairtradeproducten te gebruiken. Hiermee voldoet onze gemeente aan de zes criteria om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen.

De titel van FairTradeGemeente wil zeggen dat het gemeentebestuur én de inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Hiermee wil de gemeente op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. De campagne FairTradeGemeente is een nationaal samenwerkingsverband tussen Max Havelaar, Vredeseilanden, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11.

Om de titel van FairTradeGemeente binnen te halen moet de gemeente voldoen aan zes criteria. In de lente van 2014 werd de Fair Trade resolutie ondertekend door onze burgemeester, het sluitstuk van criterium 1. Ook de andere vijf criteria werden dankzij de trekkersgroep vlot gehaald, namelijk:
- Winkels en horeca overtuigen om fairtradeproducten aan te bieden. Je kan terecht bij brasserie Central, de Scoutsrally, Au Bain Marie, de Bioshop, de Wereldwinkel, Colruyt, Lidl en Delhaize.
- Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten. Het gemeentebestuur, OCMW, WICO Sint-Hubertus, WICO Sint Maria, Helibel, Argenta Faes, de Voorzorg, de Wulp, en Hijos del Sol gebruiken fairtradeproducten in hun dagelijkse werking of tijdens activiteiten.
- Media-aandacht vragen voor eerlijke handel.
- Een lokale trekkersgroep oprichten die initiatieven neemt rond eerlijke handel.
- Een nieuw initiatief lanceren rond lokale consumptie en duurzame voeding. In Neerpelt zijn de Teutenmarkt in Sint-Huibrechts-Lille en de oprichting van Voedselteams Neerpelt mooie realisaties binnen criterium 6.

Wil je meer weten, neem een kijkje op www.fairtradegemeenten.be/neerpelt.

De titel van FairTradeGemeente werd op woensdag 22 oktober uitgereikt door Lieve Misotten van FairTradeGemeenten. Na de uitreiking verwelkomden we Jan Van de Poel van 11.11.11 met zijn lezing ‘Kunnen belastingen de wereld redden?’.

De Fair Trade trekkersgroep ondersteunt en coördineert de initiatieven rond eerlijke handel en ijverde er mee voor om voor Neerpelt de titel van FairTradeGemeente binnen te halen. Wie graag samen met de trekkersgroep wil strijden voor eerlijke handel kan contact opnemen met beleidsmedewerker Greet Sleurs (fairtrade@neerpelt.be).


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio