Real Madrid heeft niet meest efficiënte aanval, Engelse clubs werken het beste af

Print
Real Madrid heeft niet meest efficiënte aanval, Engelse clubs werken het beste af

Foto: Photo News

Een efficiënte aanval, het is een kernaspect voor succes in het voetbal. Sportwereld dook de Huawei-statistieken van Goal.com in om te kijken welke teams hun kansen het best omzetten in doelpunten. In de vijf grootste Europese competities (Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Engeland) is dat verrassend genoeg niet Real Madrid. Over de competities heen gezien, werken de Engelse clubs het meest accuraat af.

Valencia leidt de dans

De club die tot nu toe het meeste van zijn kansen omzette in goals, is Valencia. De Spaanse club heeft namelijk een ‘chance conversion’ van 30,36%. Daarmee is het de enige club met een percentage boven de 30. Chelsea volgt met 25,27% op ruime afstand op plek twee, voor Real Madrid met 25%. Deportivo La Coruña met 23,91% en Parma met 23,40% maken de top vijf rond.

Slechts dertien van de 98 clubs werken 20 of meer procent van hun kansen af. Schalke 04 is het enige Duitse team in dit select clubje met een kansomzetting van 20%. Ook Milan, Hull, Everton, Southampton, Leicester, AS Roma en Sevilla werken minstens een vijfde van hun kansen af. Vijf Engelse clubs dus, drie Spaanse, drie Italiaanse en geen enkele Franse.

Probleem bij Italiaanse en Franse clubs

Onderaan de ladder staat Hamburg. De Duitse traditieclub werkte tot nu toe amper 3,66% van zijn kansen af. Het kon dan ook nog maar drie keer scoren in acht matchen. Bij de zes minst efficiënte aanvallen staan liefst vier Italiaanse clubs: Atalanta (4,48%), Fiorentina (5,75%), Sassuolo (6,90%) en Torino (6,94%). Ook Burnley doet het niet goed met een kansomzetting van amper 5,71%.

Het Lille van Divock Oirigi staat pas op plaats 86 met 8,16%. De Rode Duivel moet dus beter leren afwerken. De Franse clubs hebben bovendien algemeen een probleem met efficiënt scoren. Amper zeven van de 20 clubs bevinden zich in de bovenste helft en vijf Franse clubs scoren minder dan 10% van hun kansen. Enkel de Primera Division doet slechter, met zeven clubs onder die grens.

Een topclub in problemen is Borussia Dortmund. Dat staat op plek 67, met een ‘chance conversion’ van amper 10,64%. Slechts één plek hoger staat Monaco en net daarvoor staat het Napoli van Dries Mertens. Ook Kevin De Bruyne en Wolfsburg zitten in de onderste helft met exact 13% omgezette kansen. Juventus staat net in de bovenste helft, één plek boven mediaanclub Eibar met 13,33%.

Premier League is top

In de bovenste helft van deze lijst staan er liefst veertien clubs uit de Premier League. Dat is veel want Frankrijk komt dus maar aan zeven teams, Italië aan negen, Duitsland ook negen (op achttien) en Spanje aan tien. Het is wel duidelijk dat de Bundesliga de meest evenwichtige competitie is, met zestien teams tussen 10,17 en 20%.

Het is niet verwonderlijk dat de Engelse clubs algemeen gezien het best afwerken. In de Premier League wordt namelijk afgewerkt tegen een percentage van 15,92. Daarmee doen de Engelse clubs ruim beter dan Spanje, dat het doet met 14,76%. Duitsland volgt op ruime afstand met 13,79%. De Franse en Italiaanse clubs doen het met 12,89% en 12,85% een heel stuk slechter.

Bekijk hier de volledige statistieken.