Negen gewonden nadat chauffeur op tramhalte inrijdt in Jeruzalem

Print

In Jeruzalem is een man woensdag met zijn auto over een tramhalte geraasd en heeft daarbij minstens negen wachtende passagiers verwond. De politie schoot de vluchtende chauffeur neer. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld verklaarde via Twitter dat het “hoogstwaarschijnlijk” om een terreurdaad ging.

Het is niet duidelijk of de chauffeur nog in leven is. Eerste berichten dat hij met verwondingen in het ziekenhuis lag, konden niet bevestigd worden. Onder de gewonden zou zich volgens mediaberichten ook een drie maanden oude baby bevinden, die in levensgevaar verkeert. De chauffeur zou een Palestijn uit Oost-Jeruzalem zijn, die in Israël een strafblad heeft.

Door het incident is er verhoogde waakzaamheid in Jeruzalem.

Smokkelaars

Eerder op de dag raakten twee Israëlische soldaten gewond, toen onbekenden nabij de grens met Egypte een militair voertuig hadden aangevallen. Bij de gewonden gaat het om een man en een vrouw, die in het zogenoemde Karakal-bataljon dienen, dat de grens bewaakt. Dat schreef militair woordvoerder Peter Lerner op Twitter. Uit eerste berichten bleek dat de patrouille door kogels en een pantserraket werden getroffen, toen ze in de buurt van het plaatsje Ezuz in de Negev-woestijn onderweg waren, zei Lerner. De aanvallers hadden vanaf de Egyptische kant van de grens gevuurd. Er werden versterkingen naar het gebied gestuurd om na te gaan of er geen indringers op Israëlisch grondgebied waren geraakt.

Volgens de Egyptische strijdkrachten ging het om smokkelaars. Na de aanval op de Israëlische soldaten hadden ook Egyptische strijdkrachten aan de grens strijd geleverd met de smokkelaars. De voorbije jaren kwam het in het grensgebied tussen Egypte en Israël herhaaldelijk tot aanvallen van moslimextremisten.