Procureur waarschuwt eigenaars: “Woningen met cannabisplantages vaak onbewoonbaar verklaard”

Print

De politie rolde woensdag verschillende drugsplantages op in Limburg. Foto: PPN

De Limburgse procureur des Konings Guido Vermeiren wilde woensdag na de grootschalige actie tegen cannabisteelt vooral de huiseigenaars erop wijzen dat ze kunnen voorkomen dat er door wiettelers schade aan hun huurpanden wordt aangericht.

“De kans is groot dat panden van eigenaars nadien niet meer bewoonbaar zijn. De eigenaars hebben een controlerecht van hun pand en kunnen de politie onmiddellijk verwittigen als ze aanwijzingen hebben dat er in het verhuurde pand een plantage is. Daarbij kan ook aandacht besteed worden aan de afscherming van de bron, zodat zij door hun aangifte geen risico lopen.”

Woensdagochtend vielen 150 politieagenten binnen op 20 plaatsen in Limburg. Dat was onder meer het geval op de Europalaan in Dilsen, de Geloeslaan in Maasmechelen, de Toleikstraat in Bree en verder in Zutendaal, Kinrooi, Lommel, Neerpelt en Genk. Er werden twaalf in werking zijnde plantages ontdekt met in totaal 3.800 planten. Daarnaast zijn twee opgeruimde plantages ontdekt, die eventueel wel opnieuw gebruikt konden worden. Eentje daarvan bevond zich in een verborgen ruimte onder de grond. De agenten vonden ook stroomstootwapens, vier vuurwapens en telescopische matrakken.

Brand

“Door de opruiming zal ook de schade aan de gehuurde gebouwen mogelijk beperkt kunnen worden. Cannabisplantages leiden vaak tot een brand door de illegale aftapping van elektriciteit of tot brandstichting om sporen uit te wissen. Andere veel voorkomende beschadigingen zijn de aantasting van de stabiliteit van het gebouw door waterschade of door het maken van openingen voor verluchting en beschimmeling van het bezetwerk.

Deze beschadigingen en het gebruik van pesticiden leiden vaak tot de onbewoonbaarverklaring. Eigenaars die weet hebben van een plantage, kunnen ook mee vervolgd worden met een veroordeling als resultaat en hun pand kan verbeurd verklaard worden”, zei Vermeiren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio