Crevits: “Inschrijvingsgeld blijft hele legislatuur op 890 euro”

Print
Crevits: “Inschrijvingsgeld blijft hele legislatuur op 890 euro”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Foto: BELGA

Het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten in het hoger onderwijs blijft de komende jaren op 890 euro, ook als er volgend jaar extra budgettaire ruimte zou zijn. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gezegd tijdens een actualiteitsdebat over het hoger onderwijs in het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Parlement debatteerde woensdag urenlang over de besparingen in (en uitdagingen voor) het hoger onderwijs. Het debat kwam er na de beslissing van de Vlaamse regering om het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs op te trekken van 620 naar 890 euro vanaf het academiejaar 2015-2016.

Minder, minder

Oppositiepartijen SP.A en Groen hakten fors in op de keuzes die de Vlaamse regering maakt. “CD&V op onderwijs is meer facturen, minder kwaliteit, minder jobs, minder diversiteit en minder democratisering. Wij zijn ervan overtuigd dat het anders kan”, sneerde Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.

Ook volgens SP.A maakt de Vlaamse regering verkeerde keuzes door te besparen op hoger onderwijs. Volgens fractieleider John Crombez zijn de besparingen ook helemaal niet nodig omdat de Vlaamse regering intussen kan rekenen op een financiële buffer, met name door de federaal besliste indexspring.

Die zou de Vlaamse regering volgend jaar een besparing van 200 miljoen euro kunnen opleveren. “Als volgend jaar blijkt dat de middelen er zijn, gaat u de besparingen dan terugdraaien?”, vroeg hij meermaals.

Betere oriëntering

Maar minister Crevits liet er geen twijfel over bestaan. Ook als er volgend jaar budgettaire ruimte zou zijn, dan nog blijft het inschrijvingsgeld op 890 euro. En dat zal ook de komende jaren zo zijn. “Die keuze is gemaakt. Die bedragen gelden voor de hele legislatuur”, klonk het.

De CD&V-minister herhaalde dat er de komende jaren in het hoger onderwijs onder meer werk moet gemaakt worden van een betere oriëntering, een rationalisatie van het aanbod en het wegwerken van de nadelige effecten van de flexibilisering.