ACOD Spoor heeft begrip voor aanval op hoofdkwartier MR

Print

Jean-Pierre Goossens Foto: fvv

Jean-Pierre Goossens, de voorzitter van de Vlaamse socialistische spoorbond, weigert de aanval van vakbondsmilitanten tegen het hoofdkwartier van MR dinsdag te veroordelen. ‘De mensen hebben een uitlaatklep nodig’, klinkt het woensdag. Ook vraagt hij aan de directe van de NMBS om geen sancties te geven aan stakend personeel.

Zo’n 200 leden van de FGTB, de Franstalige vleugel van het ABVV, vielen dinsdagmiddag de hoofdzetel van MR in de Brusselse Gulden Vlieslaan aan. Ze gooiden onder meer met rookbommen en stenen, en namen de gevel onder vuur met paintballkogels. Het resultaat: overal gele verf en gesneuvelde ruiten. Goed voor 30.000 euro schade.

Goossens heeft begrip voor die aanval. Volgens hem oefent de regering van premier Charles Michel (MR) immers ‘intellectueel geweld’ uit door zonder overleg hervormingen aan te kondigen. ‘Dat kan nu eenmaal fysieke agressie uitlokken’, klinkt het. ‘Mensen worden boos als zaken worden ingevoerd zonder overleg.’ Veroordelen doet Goossens zijn militanten dus niet, hij begrijpt hun reactie volledig. ‘De mensen hebben een uitlaatklep nodig.’

Het is overigens nog maar de vraag of het bij die ene gewelddadige actie gaat blijven. Dinsdag waarschuwde een aantal vakbondsmilitanten immers dat de aanval op het MR-hoofdkantoor slechts het begin was. ‘Dit is nog maar een voorproefje’, zei FGTB-vakbondsman Fabrice Macors. ‘Gewelddadige acties zijn het enige wat ons nog rest nu de uitgestoken hand van de regering slechts uiterlijke schijn blijkt.’

'Geen sancties voor stakend personeel'

De socialistische spoorbond heeft woensdagavond, op een ontmoeting met de NMBS-directie, gepleit om geen sancties te treffen tegen de spontane stakers. 'We vrezen dat dit een kettingreactie zal veroorzaken', zei Jean-Pierre Goossens van ACOD. 'We hebben onze argumenten neergelegd waarom we de acties beschouwen als een emotionele reactie', zei hij, verwijzend naar het regeerakkoord en de besparingen voor de NMBS. Vrijdag zou de directie haar beslissing bekend maken.

Volgens de krant De Tijd zou er zelfs een nota zijn opgesteld om de stakers sneller te kunnen straffen, reeds binnen de vijf dagen. In het verleden werden al tuchtstraffen opgelegd in de vorm van financiële sancties.

Veel vragen na overleg met spoorminister

De nieuwe minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant (MR), had woensdag ook een gesprek met de spoorbonden. De ontmoeting zou aanvankelijk pas donderdag plaatsvinden maar werd verplaatst naar woensdag, omdat de druk onhoudbaar werd. De bonden willen duidelijkheid over de besparingen bij de spoorwegen, maar die hebben ze niet gekregen, vinden ze. ‘Het was een constructief en gemoedelijk gesprek, maar we blijven wel met vragen zitten’, zei Goossens achteraf.

Galant vraagt echter geduld. ‘De minister neemt de tijd om een diepgaande analyse te maken van de dossiers die momenteel op tafel liggen, en wil op geregelde basis informele ontmoetingen zoals woensdag organiseren’, klonk het in een persmededeling achteraf. In ‘een situatie waarin er al teksten zijn’, vinden de vakbonden geduld vragen echter ongepast.