'Sergeant-at-arms' is de held die schutter in Ottawa uitschakelde

Schutter Ottawa bij autoriteiten bekend als 'risico-reiziger'

Print
De dader van de schietpartij aan het parlement in de Canadese hoofdstad Ottawa is geïdentificeerd als de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau. De Canadees stond bij de inlichtingendiensten bekend als 'risico-reiziger' en zag eerder al zijn paspoort ingetrokken. Dat melden diverse media.

Zehaf-Bibeau schoot woensdag, om 10 uur 's ochtends lokale tijd, een erewacht dood aan een oorlogsmonument in Ottawa ter herdenking van WOI. Daarna drong hij het nabij gelegen parlement binnen. Hij opende er opnieuw het vuur, maar zonder slachtoffers te maken. Volgens een parlementslid was de premier Stephen Harper in gesprek met partijleden toen de schutter aan de andere kant van de deur voorbij kwam. 

De veiligheidsdiensten kwamen massaal ter plaatse, en het was uiteindelijk de 58-jarige sergeant-at-arms Kevin Vickers, die normaal een eerder ceremoniële functie als ordehandhaver in het parlement uitoefent,  die Zehaf-Bibeau neerschoot.

Even werd ook het winkelcentrum afgesloten en werden berichten verspreid dat ook daar zou zijn geschoten, maar dat bleek niet correct.

Al snel werd de schutter geïdentificeerd als Michael Zehaf-Bibeau, een Canadees met Algerijnse roots en een lang strafblad

Een getuige heeft aan persagentschap Reuters verteld dat hij een man in zwart met een sjaal voor zijn gezicht richting het parlement zag lopen met een geweer. Volgens de getuige heeft de schutter een auto tegengehouden. Daarmee zou hij naar de parlementsgebouwen even verderop gereden zijn. 

Eerste incident maandag

Maandag stierf een Canadese soldaat nadat een geradicaliseerde moslim twee soldaten had aangereden. Canada verhoogde gisteren nog het terreuralarm van 'laag' naar 'gemiddeld', omdat radicale groepen, zoals IS en Al-Qaeda op internet 'berichten stuurden' over terreur.

Volgens BBC heeft een woordvoerder van de regering dinsdag gezegd dat het terreuralarm verhoogd is omdat 'inlichtingen aangegeven hadden dat een individu of groep binnen Canada of in het buitenland de intentie en de mogelijkheid heeft om een terroristische aanslag te plegen.