Winteropvang voor 1.250 mensen in Brussel

Print

Brussel heeft ongeveer 1.250 opvangplaatsen voorzien voor de winterperiode 2014-2015. Dat zijn 281 plaatsen meer dan vorige winter, zo hebben de Brusselse ministers Pascal Smet (SP.A) en Célie Fremault (CDH) bekendgemaakt bij de voorstelling van het winterplan.

Ook Pascale Peraita (PS), voorzitter van het OCMW van Brussel, was bij de voorstelling aanwezig. Naast de 208 permanente opvangplaatsen van de hulporganisaties Samu-Social (Brussel), Hoeksteen (Vorst) en Ariane (Brussel) zijn er momenteel drie opvangcentra voor specifieke winteropvang. Daar kunnen samen nog eens 865 mensen worden opgevangen.

Net als vorig jaar zijn 350 plaatsen voorzien in het OCMW-gebouw van de stad Brussel in de Koningsstraat. Daarnaast lopen er gesprekken met de federale regering over de huur van een gebouw met 400 bijkomende plaatsen.

De families met kinderen in het gebouw aan de Troonstraat kunnen daar tot 20 december blijven. Daarna verhuizen ze naar een andere verblijfplaats in het Brussels Gewest met 115 plaatsen.

Er zijn daarnaast nog drie gebouwen voorzien voor als het extreem koud wordt, met circa 170 bedden.

‘We denken dat Brussel komende winter met een buffer van meer dan een kwart méér opvang dan vorige winter beter gewapend zal zijn’, aldus minister Pascal Smet.

Minister Céline Frémault zei dat het Gewest een gebouw in Schaarbeek heeft aangekocht dat na renovatie zal ingericht worden als permanente opvangplaats voor families met kinderen. ‘Op die manier willen we de opvang in de toekomst ook op een structurele manier verbeteren’, aldus Frémault.

De winteropvang start op 1 november en loopt tot 31 maart 2015.