Gebruikt IS chemische wapens?

Print
Gebruikt IS chemische wapens?

Foto: Twitter

Er zijn aanwijzingen dat IS mogelijk chemische wapens heeft gebruikt tegen Koerdische strijders in het Syrische Kobane. Op Twitter circuleren getuigenissen en het blad Middle East Review of International Affairs (MERIA) kon naar eigen zeggen de hand leggen op foto’s van slachtoffers.

Jenan Moussa, reporter voor de Arabische zender Al Aan TV, tweette de volgende getuigenis: “De dokter zei me het volgende: ‘Slachtoffers die onderweg zijn naar het ziekenhuis, spreken over symptomen als tranende ogen, ademhalingsmoeilijkheden en verbrande huid.’ Op Twitter wordt druk getweet over een foto van een mogelijk slachtoffer.

De echtheid van de aanwijzingen kon nog niet bevestigd worden. Het IS-gebied blijft grotendeels onbekend terrein omdat er te gevaarlijk is voor journalisten. De gevechten in Kobane zijn al wekenlang aan de gang. De voorbije dagen weden er 135 luchtaanvallen uitgevoerd, waarbij al honderden IS-strijders zijn gedood.

MERIA benadrukt dat verder onderzoek nodig is alvorens definitieve conclusies te trekken. Omdat er in IS-gebied nauwelijks journalisten actief zijn, is het bovendien moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van verhalen.

Vast staat dat de strijd om Kobane al wekenlang bezig is. De afgelopen dagen zijn er 135 luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van Kobane. Honderden IS-strijders zijn daarbij gedood.