Keizerlijke Commanderie ontvangen op het koninklijk paleis

Print
Keizerlijke Commanderie ontvangen op het koninklijk paleis

Foto: Jos Lacroix

Sint-Truiden - Het is een jaarlijkse gewoonte van de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie om tijdens de hardfruitoogst van appelen en peren de resultaten van die oogst aan het vorstenpaar aan te bieden.

Vorige vrijdag gebeurde dat voor de 23ste maal. Zij werden op het koninklijk paleis in Brussel ontvangen door Luitenant-kolonel van het Vliegwezen SBH Alain Gerardy, de Adjunct Protocolchef bij het Huis van Zijne Majesteit Koning Filip. De koning ontving op dat ogenblik een aantal ambassadeurs om hun geloofsbrieven te overhandigen en liet zich dus vertegenwoordigen.
De Koninklijke vertegenwoordiger kreeg tekst en uitleg bij de werking en doelstellingen van de Keizerlijke Commanderie en de leden werden voorgesteld. Luitenant-kolonel Gerardy was uiteraard ook erg geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen rond het embargo van Europese landbouwproducten door de Russische Federatie, waarvan de Limburgse fruittelers een van de belangrijkste slachtoffers zijn. Hierbij legde Jef Odeurs namens de Commanderie de klemtoon op de beroepsbekwaamheid en de flexibiliteit van de Limburgse fruittelers om, met Europese hulp, langzaam maar zeker uit deze situatie te geraken.
“Toen de Commanderie 40 jaar geleden werd opgericht was de fruitsector in volle Goldencrisis, doch de taaiheid van de fruittelers en hun zin voor innovatie maakten dat de sector uit deze crisis kwam. Daar speelde de Commanderie toen zijn rol in, en vandaag is dat niet anders. Niet via publiciteit, daar zijn andere kanalen voor, maar door in te spelen op acties van nostalgische aard en beroep te doen op solidaire gevoelens van de consumenten. Het binnenlands meerverbruik van 30 procent peren is daar het gevolg van”, besloot stichter-Grootmaarschalk Firmin Aerts van de Keizerlijke Commanderie.
De ontvangst op het paleis werd afgerond met een gezellige receptie waarop bleek dat men op het koninklijk paleis ook denkt aan de Limburgse fruitsector want vers geperst appelsap was er prominent aanwezig.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio