Fit & Gezond

Tips voor studenten: zo ontbijt je snel en gezond

Print
Tips voor studenten: zo ontbijt je snel en gezond

Foto: SHUTTERSTOCK

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar uit een recente studie van de CM blijkt dat studenten nauwelijks de moeite nemen om te ontbijten. Misschien lig je als student liever wat langer in bed voor je naar de les holt? Of misschien bots je elke ochtend tegen een lege kast aan en lijkt een snack tijdens de lessen door een veel gemakkelijkere oplossing? Hoe jij in een minimum aan tijd en met een beperkt budget een gezonde start maakt, lees je hier.

1. Brood

Brood levert je alle essentiële voedingsstoffen en bevordert een evenwichtige voeding en een goede energieverdeling over heel de dag. Bruin en volkorenbrood zijn de allerbeste optie, ze geven je immers sneller een verzadigheidsgevoel, waardoor je minder snel opnieuw met een hongergevoel kampt.

TIP: Geen vers brood in huis? Rooster dan snel een sneetje oud brood. Koop je in het begin van de week een brood of neem je er eentje mee van thuis, dan kan je de eerst twee ochtenden een gewone boterham eten en de daaropvolgende dagen brood roosteren. Heb je daarentegen geen zin of tijd om 's morgens boterhammen te smeren, maak dan 's avonds een ontbijtpakketje klaar en bewaar dit in de koelkast.

2. Mager beleg

Een boterham met choco - daar zijn de meesten onder ons mee opgegroeid - maar suikerrijk beleg zoals choco, confituur of speculoospasta wordt razendsnel opgenomen worden in het bloed, waardoor de vrijgekomen energie slechts van korte duur is en je zeer snel opnieuw zin krijgt in zoetigheden. Zorg voor variatie. Eet gerust een boterham met choco, maar wissel af met brood met daarop hartig beleg, zoals smeerkaas, magere kaas, plattekaas of magere vleeswaren.

TIP: Geen tijd voor boodschappen? Koop een grote pot choco, confituur en voorverpakte plakjes smeerkaas, die je lekker lang in je (koel)kast kunt bewaren. Zo heb je altijd iets voor handen voor op je boterham. In het begin van de week kan je dan eventueel voorverpakte magere kaas of magere vleeswaren aankopen, waar je de rest van de week mee verder kan.

3. Melkproducten

Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Een schaaltje yoghurt of platte kaas gaat er 's morgens meestal wel in, ook al heb je niet zo'n grote honger, en je kan er ook gerust wat fruit aan toevoegen. Zo wordt je ontbijt gevarieerder en sla je bovendien twee vliegen in één klap. Fruityoghurt uit de supermarkt bevat dan weer vaak veel toegevoegde suikers.

TIP: Koop een familiepak merkloze yoghurt. Dat is lekker goedkoop en bewaart lang in de koelkast. Krijg je plots opnieuw honger tijdens het studeren, dan zijn jouw potjes yoghurt die je op voorraad bewaart een gezond alternatief als snack.

4. Fruit

Krijg je 's morgens moeilijk een hap door de keel, opteer dan voor een stuk vers fruit. Het bezorgt je een extra portie vezels en vitaminen en het verteert bovendien sneller dan brood.

TIP: Gooi 's morgens wat fruit in de blender en neem je smoothie mee naar school in een drinkbeker. Of maak 's avonds alvast een fruitslaatje klaar, dat je 's morgens uit de koelkast kunt nemen. Een beetje aan de luie kant? Koop dan in de supermarkt  klaargemaakte bekers met fruit of kant-en-klare smoothies. En wat dan met je beperkte weekbudget? Wel,  misschien kan je op zondagavond alvast wat stukken fruit meeritselen uit de fruitschaal thuis.

5. Ontbijtgranen

Gooi wat ontbijtgranen in een kom, voeg melk toe en in een wip zit je op je fiets op weg naar school. Maar ontbijtgranen bevatten vaak heel veel suikers. Kies daarom voor klassieke volkoren en ongesuikerde ontbijtgranen of muesli. Voeg er eventueel ook gedroogd of vers fruit aan toe voor een iets zoetere toets.

TIP: Voorzie je voorraadkast altijd van een pak ontbijtgranen en melk. Dan hoef je tijdens de week geen extra boodschappen meer te doen. Merkloze muesli is bovendien ook spotgoedkoop.

 

 

 

 

Niet te missen