Mario De Clercq legt bom onder veldritwereld: ‘Schaf startgelden af’

Print
Mario De Clercq legt bom onder veldritwereld: ‘Schaf startgelden af’

Foto: jvdv

Mario De Clercq heeft een bommetje gelegd onder de veldritwereld. De 48-jarige ex-wereldkampioen en momenteel ploegleider bij Sunweb-Napoleon Games wil de (hoge) startgelden immers afschaffen.

Het feit dat Klaas Vantornout vorige week zijn titel niet kon verdedigen in Ardooie zit blijkbaar diep bij Sunweb-Napoleon Games. De voormalige Belgische kampioen kon toen niet starten omdat het startgeld volgens de organisatie op was. Dat geld ging voornamelijk naar huidig Belgisch kampioen Sven Nys en wereldkampioen Zdenek Stybar. Pas toen Nys de dag zelf ziek afmeldde, werd man-van-de-streek Vantornout gecontacteerd maar die weigerde op zijn beurt omdat de vraag te laat kwam.

‘Naar wie gaan de hoogste startpremies? 20 Belgen en drie Nederlanders’, aldus De Clercq in Het Laatste Nieuws. ‘Plus wat fenomenen zoals een Japanner op één been en een Nieuw-Zeelander die zelfs bij de Masters A niet kan winnen. Dat systeem is gewoon niet meer van deze tijd. Voor het ophoesten van startgelden heb je 50.000 tot 75.000 euro nodig. Laat elke organisator een deel van dat budget extra in de prijzenpot duwen.’

Heel de veldritwereld is momenteel gebouwd rond die startgelden, dat beseft Declercq ook wel en daarom stelt hij een tussenoplossing voor met een onderscheid tussen klassiekers en kermiskoersen. ‘Vergelijk het met de weg: de Ronde en Parijs-Roubaix rij je automatisch, in pakweg Gullegem laten vedetten zich betalen. Schaf de startgelden in de televisiecrossen daarom af en zorg voor vettere prijzenpotten en onderwerp de startgelden in de losse veldritten aan een vast UCI-barema, afhankelijk van de positie van elke renner in de wereldranking. De huidige generatie zal me rauw lusten, maar profs verdienen meer dan hun brood...’

Nys: ‘Ik ga niet afstaan waar ik jarenlang voor gewerkt heb’

UCI-coördinator Peter Van den Abeele is alvast te vinden voor dat idee, in tegenstelling tot Sven Nys. ‘Ik ga niet afstaan waar ik jarenlang keihard voor gewerkt heb. De prijs die de organisatoren voor me neertellen zie ik als een blijk van respect. Niemand klaagt over mijn startgeld en ik betaal die centen dubbel en dik terug. Ik verzorg altijd het spektakel. Zo werkt het nu eenmaal in het veldrijden. Hoe beter je presteert, hoe meer je verdient’, besluit Nys.

Nys is dan ook de grootverdiener van het ganse pak: hij zou (volgens Het Laatste Nieuws) startgelden opstrijken tussen de 8.000 en 15.000 euro. Wereldkampioen valt daar net onder, mannen als Kevin Pauwels, Klaas Vantornout of Tom Meeusen moeten het stellen met een bedrag rond de 5.000 euro.