Urbanus bedankt voor ‘Belmop’ over grootste Vlaamse humoristen

Print
Urbanus bedankt voor ‘Belmop’ over grootste Vlaamse humoristen

Foto: Jan Van der Perre

Dikke streep door de rekening voor de makers van Helden van de lach, een programma over de meest invloedrijke Vlaamse humoristen van de laatste vijftig jaar: Urbanus had geen zin om mee te doen. “Ik krijg al eer genoeg.”

Geert Hoste, Jacques Vermeire, Gaston Berghmans en Leo Martin, Wim Helsen, Nigel Williams en Alex Agnew: naar analogie van Belpop besteedt Canvas in Helden van de lach aandacht aan “een aantal van de invloedrijkste Vlaamse humoristen van de laatste vijftig jaar”.

Vreemd dat Urbanus in dat rijtje ontbreekt. “Hem hebben we als eerste gebeld”, zeggen de makers. “Maar hij had geen zin.” Klopt, zegt Urbanus: “We spreken over anderhalf jaar geleden. Op dat moment had ik er totaal geen goesting in. Elke dag is er wel iets te doen waarin ik absoluut niet mag ontbreken. Dan bellen ze en zeggen ze: we hadden aan u gedacht. Tof, zeg ik dan: ik zal ook aan u denken.”

Werk heeft Urbanus genoeg. “Ik ga nog 28 optredens doen in Nederland. In de zomer van 2015 ga ik opnieuw op tournee met De Fanfaar. Ondertussen schrijf ik verder aan mijn animatiefilm rond de stripfiguur Urbanus. En ik signeer drie dagen op de Boekenbeurs.”