Zondag een uur terugdraaien bij overschakelen op wintertijd

Print
Zondag een uur terugdraaien bij overschakelen op wintertijd

Foto: © Geert De Rycke

Komend weekeinde kruipen we met zijn allen in een teletijdsmachine, want dan gaat opnieuw de wintertijd in. Zondagochtend draaien we om 3 uur de klok een uur achteruit.

Europese en Belgische regelgeving leggen met het oog op energiebesparing de zomer- en de wintertijd op, met als laatste wapenfeit een Koninklijk Besluit van 19 december 2001. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne verwoordde in zijn verslag aan koning Albert II de kern van de verplichting volmondig als: “krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur ‘s morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur ‘s morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)”, zo stond het in Staatsblad.

Vertaald: zondagochtend om 03.00 uur draaien we de klok een uur achteruit, zodat we op GMT+1 komen in plaats van GMT+2. Wie slim wil zijn en zijn of haar bed niet uit wil, verricht deze operatie best voor het slapengaan en niet midden in de nacht. We gaan aldus een uur langer slapen, fuiven, werken of andere nachtelijke activiteit ontwikkelen.