Binnen paar maanden is er vaccin tegen ebola

Print
Er komt binnenkort een experimenteel vaccin tegen ebola, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. In januari zullen tienduizenden mensen in West-Afrika het vaccin krijgen.

Op dit moment werken zowel GlaxoSmithKline en NewLink Genetics aan een vaccin, meldt WHO. Bij experimentele tests zijn zo’n 500 vrijwilligers is ingespoten in Europa, Amerika en Afrika. Resultaten van die tests worden in december verwacht.

Begin volgend jaar zou het vaccin dan op grotere schaal verspreid kunnen worden. Daarbij denkt de WHO onder meer aan gezondheidswerkers in Afrika. Voor een inenting van de hele bevolking is het echter nog te vroeg.

‘De kans bestaat nog steeds dat het vaccin niet zal werken, maar toch brengen we alles in gereedheid om de uitrol van de vaccinatie in de eerste maanden van 2015 mogelijk te maken’, zegt Marie-Paule Kieny bij WHO aan het persagentschap Reuters.

De ebolacrisis brak in maart uit en heeft volgens officiële tellingen al aal 4.546 mensen het leven gekost. Bijna alle slachtoffers vielen in de Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Ook in de VS en Spanje zijn een handvol gevallen van ebola opgedoken.